Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Karvainen vesiperhonen

Heinävesi - mikähän tämä kuollut vesiperhonen on? Se on kuvattu 28.10.2018. Kuvat on tosi huonoja :(. Kiitos!

Muok. katselin kuvapankista vesiperhosia ja kyllähän nuo suurin osa karvaisia ovat, joten se tuskin lienee määrittämiseen kovinkaan vaikuttava tekijä :slight_smile: Voisiko olla Stenophylax sp.?

Pikemminkin sitä vähäkarvaisempaa osastoa tämä. Jokin putkisirvikkäiden (Limnephilidae) heimon laji tuo on, mutta jotenkin en saa kiinni. Ehkä Limnephilus ignavus, mutta en ole varma. Mitähän kokoa tuo on (etusiipimitta suurinpiirtein?). Eka kuva on “lähes ok” määrittämisen kannalta, sekin ehkä jotenkin liikaa alaviistosta - kohtisuoraan sivulta otetut, jossa näkyy etusiiven muoto ja väritys hyvin, ovat helpoimpia hahmottaa.

Kiitos! Pienehkö oli, arviolta ehkä 10mm

Kyllä se taitaa ignavus olla. Miten muuten päädyit arvelemaan Stenophylaxia?

Kiitos! No ihan arvauksella vaan :smile:. Katselin kuvia Kuvapankista ja siellä S. lateralis vähän näytti samanlaiselta minun silmään… Onko jotain sivustoa olemassa, missä olisi kerrottu vesiperhosista lajeittain ja esim. koot mainittu?

Onko tämä jotenkin harvinaisempi/vähälukuinen täällä Savo/Pohjois-Karjalan alueella vaiko vain kirjattu vähän havaintoja (11 kpl)?

Ok. Sivustot on tässäkin asiassa vielä vajaita, keväällä julkaistussa Suomen vesiperhoset -kirjassa nämä mittatiedot ja muut perusasiat on.
Laji.fi:ssä on aika puutteellisesti dataa vielä, mutta toki vesiperhosista on muutenkin vähemmän dataa jos vertaa vaikka perhosiin. Pidän ignavusta kohtalaisen yleisenä, mutta Järvi-Suomessa sen habitaattia lienee vähän harvemmassa.

Juha

1 tykkäys