Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kaunis home kärpässienellä

Kuvattu viime syyskuussa Virtasalmella, ovat samaa kaunista homekasvustoa.

Tämä olisi nettiselailun perusteella lähinnä Syzygites megalocarpus, mutta lajia ei ole laji.fissä enkä ole löytänyt synonyymejäkään sieltä. Tätä kaunista pumpulimaista valkoista hometta näkee kuitenkiin suht usein sienillä ja tyypillisesti isoilla helttasienillä ja muistini mukaan usein juuri punaisilla kärpässienillä. On siis joku ihan tavallinen laji, mutta kun tuo S. meg. puuttuu taksonitietokannasta niin sitten en tiedä josko joku toinen laji kuitenkin kyseessä.

Muutama yleinen sienillä kasvava home tai homemainen on jo tullut tutuksi. Lähinnä tätä muistuttaisi hiiponhome ja piiskasiiimasieni, mutta ei tämä kyllä kumpikaan niistä ole mielestäni.

En tiedä mikä tuo on mutta parasitismihan on yleisin strategia pysyä `hengissä. Sienissä nähtävästi ei tunneta edes kahtatuhatta sieniloista. Sieniä arvioidaan olevan noin 2-4 miljoonaa lajia (joista tunnetaan vähän yli 100000), joten (sieni)loisia varmaan löytyy vielä suuria määriä.


Edit: Tuo 2-4 miljoonaa sienilajia oli arvio pari viikkoa sitten. Nyt uusi arvio sanoo 12 miljoonaa. https://doi.org/10.1080/21501203.2019.1614106

Ainoa Mucorales lahkon edustaja joka on saanut kunnian päästä laji.fi:n taksonitietokantaan on hiiponhome. Tuo kuvaamani on kuitenkin yleinen ilmestys ja varmaan sillä on joku nimi vaikka ei laji.fissä olekaan mukana. Syzygites megalocarpuksesta löytyy paljon juttua netistä kun se on paha riesa sieniviljemillä. Luulisin että tuosta lajista on kyse kuvissani mutta ainakin lienee lahko tuo Mucorales?