Keltaiset puikot?

Hei,
nämä kauniin keltaiset puikot (1cm) olivat kannolla hakkuuaukean reunassa, mitähän ne lienevät kun en löytänyt limasienistä sopivaa ehdokasta?
Pentti


Kokkola 20.9.2019

1 Like

Värin puolesta paras kandidaatti on tavallinen keltasarvikka. Se löydetään useinmiten maasta, mutta kasvaa kyllä kannoissakin tai muilla lahopuilla. Haaleamman keltaisia ovat pikku -ja kääpiösarvikka. En ehdottaisi niitä tällä kertaa.

Kiitos, pituus noilla jäkälillä oli ehkä kuitenkin 0,5cm.

Joo, tämä on selvästi kasvavaa sarvikkaa lajista riippumatta eli venyy vielä reippaasti. Odota viikko ja käy uudestaan paikalla jos mahdollista.

Hmm… miksei kääpiö- tai pikkusarvikka? Kai ne väriltään ovat samanlaisia kuin keltasarvikka.

2 Likes

Siksi toinkin kaikki lajit pöydälle keskustelussa koska en ole varma. Nämä ovat ehdotuksia joita ei kannata ottaa liian vakavasti, kuten ei minuakaan. :wink: Maastossa tuo pitäisi nähdä omin silmin.

1 Like

Todellakin pikku- tai kääpiösarvikka. Muistaakseni toinen on hanakampi haaromaan, mutten nyt tähän hätään tietenkään muista kumpiko…

Tämänpäiväiset puikot olivat alle 1cm, ja ovat eri paikastakin maatuneelta männynrungolta.


Ylemmässä kuvassa pilvinen sää vaikuttaa ehkä kuvan värisävyyn.

Näitä on nuo jo mainitut kaksi lajia pikku- ja kääpiösarvikka. Luontoportissa on näistä keltasarvikan alla lyhyt luonnehdinta.

Oman kokemukseni mukaan haaroittuvia ja puikkomaisia on kumpaakin sekä havuilla että lehtipuilla. Värit vaihtelee kalpean keltaisesta lähes oranssiin. Kosteana ovat tuollaisia kalvakkaan keltaisia ja kuivuessaan saavat voimakkaammat värit. Havuilla pääsääntöisesti kirjallisuuden mukaan kääpiö ja lehtipuilla pikkusarvikka. Suht monenlaista versiota näistä näkee, välillä melkein mattomaista kasvustoa myös. Eivät kasva senttiä kahta korkeammiksi, useimmiten jäävät alle sentin mittaan. Nämä ovat itse asiassa todella yleisiä, kun silmä ne oppii poimimaan niin lajia tulee vastaan koko ajan.

Tässä kolmas kuva kolmannesta paikasta, nämä kasvoivat maassa hakkuuaukealla karikkeessa ja pituus 2cm.


Laajalahti 25.9.2019

Nämä eivät mielestäni ole Calocera suvusta. Pikku/kääpiösarvikat kasvaa käsittääkseni aina suoraan puusta ja keltasarvikan haarat ovat teräväkärkisiä.

Ehkä pitäisin kuitenkin keltasarvikan mukana, jos olivat rakenteeltaan sitkeitä. Voihan keltasarvikka kasvaa näennäisesti maasta, vaikka kasvaisikin oikeasti joltain lahojuurelta. Muut vaihtoehdot ovat haurasmaltoisempia. Kuvan perusteella en oikein uskalla ottaa kantaa suuntaan tai toiseen.

Neljäs kuva esittää puikkoja laholta koivulta vesirajasta, siis erilainen kasvupaikka.


26.9.2019

Tämä sitävastoin puolestaan tulkintani mukaan olisi pikkusarvikka. Haarautumista en löytänyt.

Uusimaa, 10.9.2019

1 Like

Pikkusarvikka melko varmasti, kääpiösarvikkaa ei voi kait sulkea kokonaan pois.