Oranssi sieni koivulla [pikkusarvikka]

Tällä viikolla olen löytänyt parista eri paikasta samanlaisen pienen, oranssin sienen. Itiöemät puskevat kuolleen koivun kaarnan läpi. Mikä tämä mahtaa olla?

Varmaankin pikkusarvikka, Calocera cornea.

Keltaista pikkusarvikkaa olen kyllä tämän talven aikana nähnyt, mutta ajattelin, että nämä oranssit sienet ovat jotain toista lajia. Oranssien sienten lähellä on aiemmin tänä vuonna kasvanut pikkusarvikkaa, mutta se oli keltaista, selkeämmin sarvimaista ja kasvoi kuorettomalla puulla (kuva alla).

Onko pikkusarvikka tosiaan näin monimuotoinen laji?

Tässä pari kuvaa pikkusarvikasta (Calocera lehtipuulla). Voi olla puikkomainen, haarautuva taikka “pöheikkö”. Samaten näitä näkee sekä kaarnalla että kaarnattomalla puulla.

Sarvikat punertuu kuivuessaan, voivat olla jopa melko puhtaan punaisia taikka orannseja. Tässä vielä yksi punainen Calocera, tosin keltasarvikka

Uskoisin tuon sinunkin olevan jossain vaiheessa kuivahtanut pikkusarvikka. En ainakaan tiedä mitään muuta lajia joka voisi tulla kyseeseen. Tosin kääpiösarvikka voi myös joskus kasvaa oletettavasti lehtipuilla vaikka onkin tyypillisesti kuusen laji. Ja voihan näitä sarvikkalajeja olla enemmänkin kuin nyt tiedetään.

1 Like

Kiitoksia vastauksesta! Aina oppii uutta.