Keltaisia solmusia lahon koivun rungolla

Perjantaina löytyi kuusimetsästä pystyyn lahonnut koivu. Koivulta löytyi paranvoi, nuijanuorasia, jotakin haarakasta sekä ainakin kahta eri solmuslajia.

Nämä kuusi kuvaa ovat keltaisista solmusista, joita epäilen mesisolmusiksi. Sporangioiden koko on noin 0,5 - 1,0 mm. Muutama on venähtänyt ainakin kahden millin pituiseksi.

Kolme ensimmäistä kuvaa ovat perjantailta. Valtaosa sporangioista on keltaisia, osa hunajan värisiä ja muutama vihertävänruskea on myös joukossa. Kuvassa 3 näkyy myös jonkun muu limasienilajin sporangiot.

Neljäs kuva on lauantailta ja kaksi viimeistä sunnuntailta. Viimeisessä kuvassa joku kotilo on aamuateriallaan.

Limasienet olivat laholla koivulla noin metrin korkeudella maasta. Osa oli hieman tuohen reunan alla ja revin tuohta irti saadakseni sporangiot paremmin esiin.

Epäilen näitä mesisolmusiksi, Physarum contextum. Sammalsolmunen ei ehkä viihdy näin korkealla.


Kuva 1

Kuva 2

Kuva 3

Kuva 4

Kuva 5

Kuva 6

Hei,

odota, että kypsyvät. Foorumille tulee aivan liikaa kyselyitä raaoista limasienistä ja niistä on vaikea sanoa mitään varmaa.

Ehkäpä jostain noistakin voisi kehittyä muutakin kuin Physarumia myös esim jotain Trichiaa, Arcyoides incarnata, …

t: Marja

Kiitos neuvoista. Paikka on lähistöllä joten käyn ottamassa lisää kuvia muutaman päivän kuluttua.

Veikkaan tuplanuorasta, mutta sittenhän tuon näkee kun kypsyvät.

Kiitos veikkauksesta :slight_smile: . Näitten limasienien määritys on joskus aika hankalaa, mutta sen takia määrittäminen onkin kiehtovaa. Käyn tarkkailemassa kohdetta säännöllisin väliajoin ja otan kuvia.