Kuvasin nämä kaikki 23.09.2017 Virtasalmella. Kasvupaikka oli useamman hehtaarin puhdas keski-ikäinen istutuskuusikko jossa kuuset olivat rivissä. Kasvualusta taisi silti olla lähinnä lehtomainen kangas ja luultavasti myös kalkkivaikutteinen. Alueella kasvoi useita ryhmiä keltaisia valmuskoita, nämä on kuvattu kolmesta eri kasvustosta muutaman sadan metrin säteellä toisistaan. Oletan että kyseessä on sama keltavalmuskalaji, mutta tuntomerkit ovat hieman ristiriitaisia eivätkä yhdessä kasvupaikan kanssa sovi täysin mihinkään keltaiseen valmuskaan. Makutuntomerkkiä ei nyt ole valitettavasti käytettävissä, mutta voin sen ensi syksynä kyllä käydä tarkistamassa.
Kun malto on täysin valkoista niin lehtokeltavalmuska ja äikävalmuska kait putoavat pois…?? Ovat myös aika kookkaita. Eli siis kangaskeltavalmuskoita jotka kasvavat oudossa biotoopissa kun ei ole männyistä tietoakaan? Sitten olisi vielä kalvaskeltavalmuska josta minulla ei ole kokemuksia. Vai kuuluukohan tuohon keltavalmuskaryhmään joitain muitakin kyseeseen tulevia lajeja?
Ohhoh ja kiitos Juuso, ilmankos ei oikein sopivaa valmuskalajia meinannut löytyä. Nopealla googlauksella ei kyllä meinannut löytyä mitään sopivaa seitikkiäkään eikä sienioppaastakaan ollut tässä hyötyä.
Varmaan se laji sitten kuitenkin seitikeistä löytyy mutta onhan osalla valmuskoistakin suojusjätteitä ja jopa selviä renkaita jalassa.
Jep, seitikki tosiaan on. Kuvan perusteella voi ainakin sanoa sen, että kuuluu alasukuun Phlegmacium ja sektioon Fulvi. Tässä ryhmässä on paljon kalkinsuosijoita eli siinä mielessä tuo kasvupaikka Virtasalmi oli hyvä johtolanka. Omasta mielestäni nämä ovat oikein hienoja lajeja!
Lajiehdotuksena voisi esittää sellaisen lajin kuin oranssinuppiseitikki, Cortinarius aureofulvus. Ekologialtaan se sopisi ja sillä on aika lailla tuon tapainen oranssi lakki. Toki tämä ei ole ihan helppo ryhmä eikä sitä välttämättä tunneta perin pohjin, joten joku muukin se kenties voi olla.
Paljon kiitoksia Mikko, tuli ihan puun takaa tämä seitikki mutta mukava yllätys ja tosiaan todella kaunis ja siisti sieni. Tämä on pakko käydä tutkimassa tarkemmin - kunhan nuo lumet tuosta ensin sulavat…
Mikon kanssa samalla kannalla, C. aureofulvus. Tuo poikkileikkauskuva on hyvä. Ne Phlegmacium-seitikit, joilla on tämän näköinen selväolkainen tyvinuppi, ovat enemmän tai vähemmän kalkinsuosijoita, osa lajeista kalkinvaatijoita.
Cortinarius aureofulvus tosiaan taitaa olla ryhmälaji. Laji on mukana Phlegmacium-artikkelin (Liimatainen et. al.) phylogrammissa. Puusta saa sen käsityksen, että kolmesta sekvenssistä kaksi (kummatkin Suomesta) ovat lähes identtisiä, mutta sekvenssi Ruotsista eroaa selvästi muista. Sekvenssejä ei ole paljastettu, niitä ei löydy geenipankista. C. aureofulvuksen tyyppinäyte ei ole ollut tutkimuksessa mukana, joten nimiasiaan ei ole artikkelissa otettu kantaa.
Sekvenssi Ruotsista on CFP 769 ja Cortinarius Florasta ilmenee, että näyte on äärikalkkisesta kuivasta männiköstä (Rättviksheden). Vastaavaa miljöötä ei Suomessa juuri ole. Kuusikko on meikäläisen aureofulvuksen tyypillinen kasvupaikka.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.