Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Posliiniseitikki - Cortinarius cumatilis

Törmäsin viime yönä tällaiseen erikoisen väriseen seitikkikasvustoon Kuusiston kuusikossa. Koivuakin lähistöllä mutta nämä olivat vahvasti kuusikon keskellä. osittain polun vieressä ja osittain varjoisessa kuusenkarikkeessa. Näitä kasvoi paikallisesti aika monta, ainakin 10, ja silmään pisti näiden erikoisenvärinen lakki. Sinisenvioletti, joka muuttui toisaalta selvästi keltaiseksi. Yleensä tämä sinisen värimuutos on heltoissa eikä lakissa seitikeillä, mutta näiden heltat olivat nuoresta vanhaan vaaleat, ehkä reunoissa hiukan sinerrystä (sekin saattoi vain olla lakin väriä joka reunoista siinti läpi). Malto valkoista, ei muuta väriä leikattuna. Jalassa vähän tummempi malto, lisäksi jaloissa näkyi tyvessä sinisiä “mustelmia”.

Ensin katsoin että olisiko jotain sinivalmuskaa mutta sitten löysin pienen itiöemän jolla selvä seitistö vielä heltoissa, eli seitikkiä kaiketi katselen?

Haju oli eroittuva, miellyttävä, ehkä vähän makea. Lakkien koko isoimmilla reilu 10cm. Katsoin yön yli itiöpölyn ja se on vaaleanruskea.

Onkohan ideoita?


Minusta voisi sopia posliiniseitikkiin (Cortinarius cumatilis). Sekä ulkonäkö että ekologia.

1 Like

Enpä ollut tuosta ennen kuullutkaan, kiitos! Näyttää kyllä ihan täydelliseltä tärpiltä.