E. majaloides ja seitikki Kuusistosta

Törmäsin tänään herkkutatteja kerätessä taas muutamaan erikoisemman näköiseen helttasieneen Kuusiston kuusivaltaisessa sekametsässä.

  1. Kasvoi runsaana suon vieressä. Joku valmuska uskoakseni, mutta en löytänyt selailemalla mitään sopivaa. Lakki isoimmilla noin 10cm. Erikoinen jalka kiinnitti huomioni, tattimaisesti alhaalta paksuuntuva. Muistuttavat suopavalmuskaa mutta näillä oli kaikilla joku ruskean sävy lakissa, joillain vaaleampi joillain tummempi. Hyvin limainen lakki. Malto pehmeä ja valkoinen. Kasvoivat parinkymmenen ryhmänä.

EDIT: selailin lisää valmuskoista ja huomasin että tämä taitaa kuitenkin olla ihan suopavalmuska joka ekaksi tuli mieleen…? Näyttää että sillä on hyvinkin iso värivaihtelu ja voi olla ihan vaalean tai tummanruskea myös. Joissain kuvissa myös jalka oli tattimaisen tyvestä laajeneva, näemmä tosi monimuotoinen laji.





  1. Joku seitikki uskoisin, mutta niitäkään selailemalla en taas löytänyt mitään tämännäköistä vaikka lakki on aika erottuva. Isoimmalla lakki vajaa 10cm. En tiedä miten tuota värikuviota kuvailisi, mutta aika mieleenpainuva. Kasvoivat kosteikossa sammalella muutaman ryhmänä. Heltat kermanväriset ja malto ruskehtava. Juurehtiva ja hauras jalka, ei tullut ylös kokonaisena vaikka yritin hellästi suostutella.



EDIT: selailin kuvia kaikista mahdollisista seitikeistä ja törmäsin tähän hyvin samannäköiseen seitikkiin Suomusjärveltä: Cortinarius (ensimmäinen kuva ylhäällä).
Tämäkin oli tosin tarkemmin tunnistamaton.

EDIT 2: Tästä rohkaistuneena selailin vielä lisää ja löysin aika hyvän vaihtoehdon:
C. distortus Cortinarius distortus – North American Cortinarius Collections löytyy keskustelua sen samankaltaisuudesta ja eroista valkovillaseitikkiin c. laniger (jota olin aiemmin harkinnut lakin samantapaisuuden vuoksi mutta väritys on kauttaaltaan kuitenkin erilainen - valkovillaseitikki on tiilenpunaisempi kaikkialta ja varsinkin jalassa se erottuu tästä selvästi). Tätä ei kuitenkaan laji.fi näytä edes löytyvän. Tuntomerkit näyttäisivät kuitenkin sopivan ja mainitaan kasvupaikaksi “montane coniferous forest.” joka sopii tähän, jos nyt ei vuorella olla niin kalliomaastossa kuitenkin ja kuusimetsässä tosiaan.

Ensimmäinen on joku rusokas (Entoloma). Juuri tälle samalle (tai ainakin erittäin samannäköiselle) rusokaslajille olen itsekin yrittänyt löytää nimeä, mutta en ole varmuudella onnistunut. Jossain vaiheessa oletin että tämä olisi muhkurusokas (Entoloma lividoalbum), mutta en ole siitä lainkaan varma. Tähän olisi kiva kuulla muitakin näkemyksiä.

Jälkimmäiselle seitikille ei varmaan saa nimeä kuvan perusteella. Kuvasta puuttuu sellainen olennainen tuntomerkki kuin velumin väri, varmaan siksi koska se on huuhtoutunut sateessa pois. Jos velum on valkeaa, saattaisi kyseessä olla Cortinarius balaustinus (riimuseitikki). Ainakin kuva on hyvin samannäköinen kuin CFP:n kuva. Jos taas velum on punertavaa, saattaisi kyseessä olla Cortinarius paragaudis (rusovyöseitikki). Nämä tietenkin ovat pelkkiä arvailuja. Muitakin vaihtoehtoja on - ja monta.

1 tykkäys

Lisätietona näemmä rusokkaalla on itiöpöly vaaleanruskea ja seitikillä oranssinpunertava. Pitää varmaan pistää nämäkin näytteet kuivumaan. Kiitos pohdinnasta! Jos satun löytämään nuo seitikit uudelleen pitää ottaa lisää kuvia myös nuoremmista yksilöistä niin saa velumin paremmin varmistettua.

Vaikea tunnistaa to sadesään Entoloma. Jos se kuivemmalla säällä on kuten alla, sitten tarjoukseni on E. majaloides. Se on tällä hetkellä hyvin yleinen pihoilla ja metsäisemmilläkin paikolla. Vrt. Kokkoken (2015) ja myöhemmät; siinä sen identiteetti alkoi aueta.

1 tykkäys

Löysin samaa tänään lisää samasta metsästä, nyt kuivalla säällä. Kyllä tuon varmaan voisi samaksi veikata…?




Ai niin, olen minä varmaan tuosta Entoloma majaloides-tapauksesta kuullutkin. Kiitos Stefan.