Taas pari helttasientä + yksi kääpä Kuusistosta

Kävin taas katsastamassa valmuska-aluetta, ja törmäsin pariin erikoisemman näköiseen uuteen tuttavuuteen.

  1. Juurtoseitikki?
    Kasvoi yksittäisenä mutta runsaana laajalla alueella kankaisessa kuusimetsässä jossa vähän koivua, pellon reunan lähellä. En oikein muutakaan “täysin valkoista” seitikkiä löytänyt, vähän tummempia läikkiä ja lakki vähän tummuu iän myötä, mutta pari kohtaa mietityttää: Lakit noin 5cm avautuneena. Lakissa ja jalassa tuollainen pientä suomuisuuden näköä joka oikeasti näyttää olevan lastumaista halkeilua, näytti olevan näillä kaikilla kun lakki lähtee aukeamaan, ja lisäksi näyttävät yleisesti valkoisemmilta kuin juurtoseitikki. Myöskään haapaa en nähnyt kasvamassa. Kiinteä malto valkoinen, kellertyy nopeasti mutta kevyesti leikkauskohdasta. Haju mieto, ehkä vähän pähkinäinen.








  1. Vaskiseitikki?
    Todella muhkea kullanruskehtava seitikki, lakit täysikasvuisilla 15cm luokkaa ja erittäin rotevajalkainen.
    Havainnoin tätä samaa viime syksynä mutta ei selvinnyt silloinkaan mikä on. Heikon imelä haju. Monivyöseitikki tuli mieleen, mutta en ole niitä näin isoina nähnyt ja malto on vähän oranssihtava kun monivyöseitikillä pitäisi olla valkoinen. Heltoissa on hiukan sinistä, varsinkin nuorena mutta isommillakin siitä näkyy häiveitä helttojen reunoissa. Vaskiseitikkiä pohdin.








  1. Jalallinen kääpä.
    Lakit noin 5cm, kevyen “karvaiset”. Ei havaittavaa tuoksua. Rypäs kasvoi ihan maassa pikkutien varressa. Valkoinen malto kiinteä muttei kova/sitkeä, sai leikattua läpi juureen asti. Heltasto erittäin pienipillinen niin että näyttää ihan kiinteältä.
    Selailin jalkakääpien ryhmän, mutta mikään ei oikein näyttänyt ihan samalta. Lähinnä ehkä kevätkääpä, mutta kasvuajan lisäksi tällä ei ollut malto sitkeää ja kasvoi ihan vaan kovaksi pakatussa tienvarressa eikä puulla.



  2. Tuhkatupaskynsikäs?
    Löysin tätä jo toista kertaa niin päätin selvittää vähän tarkemmin. Harmaanruskea lakki noin 5 cm, keskeltä koholla. Molemmat kerrat kasvoivat muutamia kappaleita avomaan reunalla sekametsässä polun varressa. Heltat valkoiset/kermanväriset, näyttävät vähän tummuvan kuin myös malto poimimisen jälkeen. Halkaistessa sai vähän heikon jauhomaista hajua irti sienestä. Kasvoivat ihan lähellä paikkaa josta tievatupakynsikästä keräsin aiemmin, ja nytkin löytyi lisää.




Toinen erä joka nähdäkseni samaa, kasvoivat samanlaisessa paikassa ja näissä näkyi selvemmin että parilla kasvoi jalat samasta tyvästä:


Kakkonen voisi olla sämpyläseitikki. Kolmonen on mielenkiintoisen näköinen.

1 tykkäys

Tässä omia ajatuksiani:

  1. Juurtoseitikki lienee varsin tiiviisti haavan seuralainen, joten tuskin se, jos haapoja ei ollut. Juurtoseitikin lähilaji kampuraseitikki (Cortinarius rosargutus, aiemmin käytetty Cortinarius fraudulosus) sen sijaan voisi tulla kyseeseen. Se kasvaa kuusen seuralaisena ja usein muurahaispesissä. Se on hiukan tummempisävyinen kuin juurtoseitikki, joten sikälikin sopii noihin kuviin. Tosin se haisee juureksilta siinä kuin juurtoseitikki, joten en nyt ole ihan varma voiko tuoksua luonnehtia adjektiiveilla mieto ja pähkinäinen. Juurtoseitikillä muuten on ainakin omilla reviireilläni ollut täysin välivuosi, kampuraseitikkiä olen mielestäni pari kertaa nähnyt.

  2. Tällä sienellä näyttää olevan sen verran siniset heltat ja lisäksi jossain määrin rajattu tyvibulbi, että en usko että kyseessä olisi sen paremmin vaski- kuin sämpyläseitikki. Vaihtoehtoja voi olla useampiakin, mutta ehkä katsoisin sektiosta Glaucopodes, eli viirunuppiseitikin ryhmä. En tunne niitä niin hyvin että voisin antaa varmaa lajiehdotusta, mutta sellaista lajia kuin Cortinarius pansa (loimunuppiseitikki) voisi katsoa tarkemmin.

  3. Tällaisia kääpiä ei kovin paljoa ole. Oikeastaan ainoa mitä tulee mieleen on sudenkääpä (Boletopsis grisea). Se on sen verran pohjoispainoitteinen laji, että en tunne sitä kovin hyvin. En esimerkiksi osaa sanoa, sopiiko tuo karvaisuus siihen vai ei.

  4. En usko että on tupaskynsikäs, koska ne lähes pääsääntöisesti kasvavat isoista tuppaista. Näitähän oli vain pari kolme yhdessä. Lisäksi tällä näyttää olevan selvästi valkoisesta poikkeavat heltat. Olettaisin että kyseessä on joku rusokas, esimerkiksi jo aiemmin mainittu Entoloma majaloides.

1 tykkäys

Kiitokset!

  1. Kampuraseitikki voisi olla, sehän on aiemminkin todettu että haju ei aina ole luotettava, varsinkin kun hyvin heikko yksilöllä niin voi olla harhaanjohtava. Pitää vielä ensi käynnillä katsoa tarkemmin että olisiko tuolla jossain joukossa kuitenkin haapa kasvamassa, sitten on varmaan juurtoseitikki.

  2. Cortinarius glaucopus ryhmä sopii ulkoisilta merkeiltään suuren koon mukaanlukien. Sen tarkemmin tästä ei varmaan pystykään sanomaan ilman skooppia, mutta voisin pistää näytteen talteen niin ehkä joskus selviää.

  3. Sudenkääpää katsoin tuossa aiemmin itsekin, mutta vaikuttaa huomattavasti likaisentummalta kaikissa kuvissa, en tuosta karvaisuudestakaan oikein näe viitteitä. Jalan muotokaan ei oikein näytä samalta kun tällä kaventuu tyveen, näkyy parhaiten poikkileikkauksessa. Vähän erikoiselta näyttää, pitää varmaan pistää näyte talteen.

  4. Samaa kyllä harkitsin itsekin, mutta katsoin että lakit olisivat riittävän erilaisia, nyt on kyllä ollut vähän pitempi sateeton kausi niin se voi selittää. Näemmä majaloides jalat kanssa usein kasvavat yhteen parilla kappaleella niin kyllä tämä varmaan on sitä.