Seitikki

Laitetaan vaihteeksi omiakin kysymyksiä… Tällainen hyväkuntoinen seitikkiryhmä löytyi tänään tuoreesta sammaleisesta kangasmetsästä. Tuoretuoksu tuntui olevan selvästi retikkamainen, mutta myöhemmin mitään tuoksua ei tuntunut. Tuollainen läpisäteisyys veisi helposti ajatukset jodiseitikin ryhmään, mutta lakin nipukka on perusjodiseitikiksi liian terävä. Piippaseitikiksi (C. acutus) tämä on liian iso. Lakin leveys on noin 3-4 cm. Kuivien itiöemien lakki oli vaalennut beigeksi. Obtusi vai Fulvescentes? Lajitasolle ei tässä varmaan pääse,

Enpä osaa ottaa lajiin kantaa mutta seitikkikuvia etsiessäni löysin hyvän saitin ja siellä oli kyllä hyvin samanoloinen kuva piippaseitikistä. Kokoluokkavertailua on kyllä vaikea tehdä kuvien perusteella.

http://www.stridvall.se/fungi/gallery/Telamonia/AAAA3511

Selailin kansion kuvia ja toinen suht hyvin sopiva jonka löysin oli sitten tuo vaihtoehtona mainitsemasi jodiseitikki (tai ryhmä). Muita vastaavia ei selailulla löytynyt.

Joo, piippaseitikin luulen tuntevani ja se kyllä on aika paljon hennompi kuin tämä. Lähinnä mietin olisko tämä joku kuvaamaton Obtusi-sektion laji tai sitten ehkä joku neidonseitikkiporukan (sektio Fulvescentes) laji. En ihan osaa sanoa onko tuolla jalassa jotain punertavaa velumia joka voisi johtaa Fulvescentesiin.

Ei minäkään osaa sanoa. Obtusimainen tuo olemus on, mutta velumin väriä ei kuvasta pysty arvioimaan. Kiva huomio tuo nipukkaan liittyvä. Nyt kun sientä katsoo, lakin malli on omalaatuinen, vaikka sienen ulkonäkö ja värit aika geneerisiä.

Kiitoksia vastauksista! Tuo seitikki on muuten hyvin samannäköinen kuin Henrin omassa viestissä Hindsbystä kuvattu seitikki parin viikon takaa.