Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Seitikkilaji lehdossa

Seitikkilaji lehtomaisessa kangasmetsässä. Rautalampi PS
Pystyisikö noista kuvista määrittämään lajia tarkemmin?

Hei,

en ole mikään seitikkituntija, mutta koivuseitikki on muistaakseni vähän ttämäntyylinen.

Joku paremmin seitikkejä tunteva voi esittää parempia vaihtoehtoja :wink:

Marja

Nuoressa istutuskuusikossa lehtokangasrinteessä Somerolla kasvoi 18.10.2017 parikymmentä samannäköistä. Epävarmana kirjasin ne alustavasti kyyhkyseitikeiksi (Cortinarius saturninus) ja otin näytteen. Silkkiseitikki (Cortinarius alboviolaceus) voi olla parempi vaihtoehto sinivioletin värin takia ja koivun seuralaisena

Mielenkiintoinen mutta haastava tapaus. Kuvan sieni on huomiotaherättävän violetti, ja sikäli voisi kuvitella että sille löytyisi nimi, mutta minusta tuo ei kyllä kovin hyvin sovi mihinkään ehdotetuista eikä oikein mihinkään muuhunkaan mitä tuntisin. Käsittääkseni kyyhkyseitikki on selvemmin ruskealakkinen ja sitäpaitsi se on rehevien pajua kasvavien paikkojen laji. En oikein usko että sitä löytyisi tyypillisestä istutuskuusikostakaan, olen itse sitä löytänyt lähinnä pihamaiden liepeiltä ja kosteista lehdoista. Silkkiseitikki on tanakampi, vaaleampi ja sillä pitäisi olla valkoista suojusjätettä. Ja “peruskoivuseitikki” (Cortinarius anomalus) on ruskealakkinen sieni sekin.

Hiukan tuonnäköinen, hennohko ja sinertävä sen sijaan olisi koivuseitikin kanssa samaan sektioon kuuluva haikuseitikki (Cortinarius anomalellus), mutta sen tyypillisen kasvupaikan kuvaukseksi ei mielestäni sovi “lehtomainen kangasmetsä”. Pikemminkin se on karujen jäkäläkallioiden laji. Tosin kuvan perusteella kasvupaikka ei nyt niin kovin rehevältä vaikuta.