Sienilaji, lehtimetsän alla

Minulle tämä sienilaji ei auennut! Voi olla silti ihan tavallinen Teille muille sieniä tutkiville ihmisille? Kasvoi lehtimetsän alla, rehevässä rantalehdossa ihmistoiminnan piirissä. Kuvat ovat väritykseltään hyvin lähellä oikeaa väriä. Lakkien halkaisija 6-9 cm, keskustasta koholla. Jalka ohut, 9-10 cm korkea. Jalan väritys vaalea, siinä heikkoja ruosteenvärisiä raitoja. Tein sienen pillistöön sormella painumia, jotka eivät muuttuneet millään. Tuoksu heikko, hyvä, muuttui vanhempana (poimittuna) kirpeämmäksi. En osaa sanoa, mitä tuoksu olisi muistuttanut? Rautalampi PS, Rapalansalmi.

Hei,

minulle tulee kuvista mieleen juurtoseitikki. Tämä on kuitenkin vain ehdotus. Sienistä ja seitikeistä olisi hyvä myös olla sellainen kuva missä näkyy esiin kaivettu jalka kokonaisuudessaan koska jalan ja tyven jalan muoto (esim nuijamainen) on usein tärkeä tuntomerkki. Jalka voi myös olla esim juurehtiva, mistä juurtoseitikki on kait saanut nimensä. Mallon väri on myös usein lajityypillinen ja siksi kuva halkaistusta itiöemästä voi auttaa.

Kuvasi ovat hyvät mutta seitikit varsinkin ovat haastava ryhmä kun lajeja on satoja.

1 Like

Kiitoksia Henri! Ehdotuksesi oli erinomainen, sillä kyseessä on varmuudella juuritupenkin perusteella seitikki. Tämän juuresta lähtee myös paljon juuria, joita voisi tulkita juuri tuolloin eli voimakkaasti juurehtiva. Vertailin netin kuvamateriaalia, mutten vielä vakuuttunut lajista? Täytyy tutkia edelleen asiaa. Vinkistä on aina hyötyä, kun pääsee lähemmäksi kartalle missä mennään! Ryhmä seitikit, tässä viestissä on selviö nyt!

Seitikki varmaankin, mutta en oikein usko juurtoseitikkiin. Se on olemukseltaan jotenkin toisenlainen, lyhyehköjalkainen ja tanakka, ja yleensä kauttaaltaan tasavaalea.

1 Like

Tutkailin eilen lisää tuota sientä ja sen ympärillä olevia muitakin itiöemiä. Samalla kävin läpi seitikkien valtaisan kerhon netin valtakunnassa. Itselleni syntyi ajatus, jopa hyvinkin selkeänä, että kyseessä on koivuseitikki (Cortinarius anomalus). Ympäristössä kasvaa pääasiassa lehtipuita, myös koivuja.