Outoja helttasieniä kuluvalta syksyltä

Tässä muutamia tunnistamattomien kansiosta. Olisiko tuttuja joukossa

  1. Virtasalmen kirkon kalkkivaikutteisella nurmikolla lehmusten alla. Näyttäisi joltain sinappitympösen tapaiselta mutta jalassa näkyy itiöpölyn värjäämää rengasvyöhykettä seitikkien tapaan. Onkohan tympönen vai seitikki? Toki tarkka lajiehdotuskin kelpaa oikein hyvin

  1. Jyrkkä hiekkapohjainen rinne syyskuussa Pieksämäellä

  2. Äskettäin harvennettu kalkkivaikutteinen kuusikko ja siellä ajourassa tämmöisiä pikkusieniä. Näyte jossain pussukassa varmaan on.

  3. Hienossa kalkkivaikutteisessa lehdossa syyskuussa. Todella pitkästi juurehtivia.

  4. Porvoon Stensbölessä tammien alla, varmaan helppo seitikki, ei nyt vaan kilise kellot

  5. Syyskuu, Pieksämäki. Mikähän seitikki voisi olla?

Nämä on tosi mielenkiintoisia, toivottavasti raatsit sekvensoituttaa niin saadaan lajeja selville. Varmaa lajinmääritystä itselläni ei kyllä näihin ole tarjota. Ykkösestä huomio että Cortinarius xanthocephalus kasvaa nimenomaan lehmusten alla, mutta käsittääkseni se on jonkin verran tanakampi sieni. Numero 3 varmaan joku risakas, numero 5 ehkä koivuseitikin ryhmää. Alimpaan yritin sovittaa lajeja Cortinarius agathosmus (salohaltianseitikki) Cortinarius venustus (kaunojalkaseitikki) tai Cortinarius solis-occasus (sinivillaseitikki) mutta eivät ne oikein sopineet. Et sattunut dokumentoimaan tuoksuja? Ainakin numeroissa 1 ja 6 ne olisivat olennaisia.

Mulla tulee kolmosesta mieleen keijunrisakas (Inocybe jacobi), mutta se käsittääkseni ainakin tyypillisesti kasvaa mäntykankailla – en tiedä voiko se tuollaisessakin habitaatissa kasvaa.

Voisiko nelonen olla tavallinen poimuhiippo? Pehmeässä alustassa se voi olla hyvinkin pitkästi juurehtiva.

Kiitos avusta.

Tuo kolmonen sopii skopian puolesta hyvin Juuson ehdottamaksi keijunrisakkaaksi.