Koi? Apuja pyydetään

Vähän on iskenyt paniikki, kun näitä on alkanut ilmestyä jatkuvalla syötöllä ja joka päivä näitä saa imuroida katosta 10-30 kpl. Onneksi löysin tämän palstan! Eli mikä laji kyseessä? Pelkona on, että olisi vaate-, turkis- tms. tuholaiskoi…!

On ovat siis melko pieniä n. 5-6mm pituudeltaan

Tuo on aika paljon talvitupsukoin, (Mompha sturnipennella)
näköinen. Mielestäni on täysin harmiton laji. Voi tietysti olla
joku muukin Mompha-suvun koi, mutta käsittääkseni ei ole syytä huoleen!

Kiitos todella paljon!!! Vierähti iso kiva sydämeltä!!! Kiitos!!! :smile:

Kelmukovertajakoi - Acrocercops brongniardella, harmiton tammella elävä aikuistalvehtijalaji.

No niin, metsään meni sekä suvun, että lajin suhteen…
Pääasia kuitenkin, ettei ole syytä paniikkiin!
Olen amatööri, Ali Karhu on asiantuntija.

Joo. Toi Kelmukovertajakoi se on. Aivan samannäköinen. Me asutaan Turussa metsän keskellä ja tässä on hyvin laaja valikoima erilaisia, jopa hieman harvinaisempia puulajeja ihan lähellä. Tammia löytyy myös runsaasti. Miten noi Kelmukovertajakoit sitten toimii? Tuleeko ne sisään lämpöseen, koska avoimista ikkunoista niitä tulee ihan riesaksi asti eli tällä hetkellä vähän ottaa päähän ettei sitten voi tuulettaa?

Juuri näin, talvehtimispaikkoja etsivät. Lajin täytyy olla hyvin runsas lähistöllä, kun noin paljon sisältä löytyy.

Moi vielä.
Mietin, että miten nuo saisi pidettyä ulkona? Lueskelin vaate- ja turkiskoista aika paljon ennenkuin tuo laji selvisi, niin niille suositeltiin punaseetriä. Toimisiko se noiden Kelmukovertajakoinkin kanssa?

Ei tuollaisia lehdillä eläviä saa millään aineilla pysymään poissa.

aaargh! Ensiksi huomasin nuo Kelmunkovertajakoit ja hetkeksi huokaisin helpotuksesta. Nyt kuitenkin silmät avattuani kunnolla, olen alkanut löytää uusia lajeja, mitä täällä asunnossa pyörii ja mahdollisesti niiden munia pyykkien seasta… :frowning:
kuva 7


eli taas kaipailen apuja näiden tunnistamiseen…  1. kuva: Dermestes lardarius - vyöihrakuoriainen.

Keskimmäisessä kuvassa on pesäkoisan (Aphomia sociella) toukka. Loisii ampiaispesissä esim. ullakolla, tulee helposti sisätiloihin. ali

…Mutta siis noiden toukkia en ole nähnyt, koska eikös ne ole vähän tuosta ensimmäisestä kuvasta poikkeavia eli paksumpia ja karvaisempia?

Pesäkoisa? Miten tuon erottaa vatekoin toukasta? Noita tippui vanhasta matosta n.10-15 kpl, jota olin laittamassa pesuun… Mattoa en jäänyt tutkimaan vaan se lensi nopeasti ulkoroskikseen

Vaatekoin toukka on huomattavasti pienempi, koska perhonenkin on paljon pienempi kuin pesäkoisa.
Ks. esim.
https://lepiforum.org/wiki/page/Tineola_bisselliella
https://lepiforum.org/wiki/page/Aphomia_sociella

Jos se matosta on tippunut, on varmasti muu kun pesäkoisa.

Nuo toukat oli pieniä n. 1-4mm. Tuo kuva on vaan otettu mahdollisimman läheltä ja vielä suurennettu, jotta olisi helpompi tunnnistaa…

…elikkäs? Miten noita pitäisi tutkailla, kun löytää noita? Olla menemättä paniikkiin ja tutkia mattoa tarkkaan…? :worried: :face_vomiting:

No, tässäpä olisi taas uusi tuttavuus. Sängyn vieressä vilisti menemään aika nopeaa vauhtia ja n. 2mm pitkä. Sänky tuli juuri ostettua torista lauantaina ja siis se on runkopatjasänky… Pelko tietenkin on, että tuo on lude, joita ei ole ennen riesana ollutkaan… :frowning:

Toivottavasti saan pikaisesti apua teiltä täältä. Alkaa nämä ötökät kyllä riittämään…