Koivulovimittarin muninta seinälle

Kuvailin koivulovimittaria (Ennomos autumnarius) kotimme seinällä täällä Vihdissä 31.08.2018 noin klo 23 aikaan. Vasta tietokoneen näytöltä myöhemmin kuvia katsellessa huomasin, että siinähän oli naaras munintapuuhissa.Koskaan aikaisemmin en ole havainnut yhdenkään yöperhosen munivan talomme rapatulle seinälle. Ei taida olla kovin tavallista, vai mitenkä on?
Liitän oheen kolme kuvaa, joista tuon pelkän munakuvan olen ottanut vasta seuraavana päivänä.

3 Likes

talvehtii munana joten varmaan loogisempaa munia pystypinnoille kuin ravintokasvin lehdelle joka kohta tippuu kuitenkin maahan. eiköhän ne toukat keväällä siitä hakeudu sitten sopiville kasveille

-Miika

1 Like

Oiskohan tuo pinnan väri ja tekstuuri voinut hämätä? Luonnossa varmaan pystypinta on pääsääntöisesti puun runko, mutta luulisi havupuille munimisen olevan melko hasardia touhua.

1 Like

Kiitokset näkemyksistänne Miika ja scellus. Ovathan nuo munat vähintäänkin kohtuullisessa suojassa, kun ovat ulko-ovemme vieressä, ja yläpuolella oleva parvekkeen pohja suojaa sateelta. Melkoinen matka on kyllä tulevilla toukilla taivallettavana ennenkuin pääsevät seinältä, ja korkeahkolta sementtitasanteelta joko sen seiniä tai rappusia pitkin ravintoa etsimään! Jotenkin tuntuu, että munintapaikan valinta ei sittenkään ole tainnut mennä ihan nappiin. No noita munia on ainakin helppo tarkastella milloin vain ja katsoa mitä tulee keväällä tapahtumaan.

Tuo ajatus pinnan ominaisuuksista ja sen mahdollisesta hämäysvaikutuksesta kuulostaa mun mielestä ihan hyvältä pohdinnalta. Kai tuo pinta voi muistuttaa perhosen mielestä erehdyttävästi koivun runkoa. Haju tuskin täsmää, mutta kuitenkin.

-Toni

1 Like

Pihapiirissämme kasvaa useitakin isoja koivuja, mutta jos todellakin rapattu seinäpinta on ollut riittävän samankaltaista koivun rungon kanssa laukaisemaan muninnan, niin isossa talossa tuota korvikepintaa kyllä riittää.virhearviointienkin tekoon.