Kookas kärpänen [Therevidae sp. -tikarikärpänen]

Tämä ruskea noin 12 mm kokoinen kärpänen herätti huomioni ukonkellon lehdellä. Ajattelin, että se voisi olla paarma, mutta silmät eivät nyt viittaa niihin. Kävin läpi petokärpäsiä, mutta en löytänyt sopivaa. Mikähän tämä mahtaa olla?Joensuun Kiihtelysvaara 18.6.2023

Hei
Katsoppa tikarikärpäsistä. Veikkaan yleistä Thereva handlirschiä.

Kiitos sinulle, Raimo! Tämä on ensimmäinen tikarikärpänen minun kokoelmiini. Kävin läpi Laji.fi:ssä olevat 10 suomalaista lajia ja ulkonäöltä en omin silmin nähnyt eroa Thereva handlirchin ja plebejan välillä lajeissa, jotka on havaittu täällä Pohjois-Karjalassa. Näistä kahdesta handlirchi on selvästi loppukesän laji, runsaimmillaan elokuussa, kun taas plebeja esiintyy eniten kesäkuussa. Saattaa olla, että eri Therevidae -lajit erottaakin vain mikroskopoimalla, joten tyydyn tähän sp.:hen. Ellei sitten joku teistä uskalla varmaksi sanoa, mikä laji kuvissani on…

Terve,

Ei ole handlirschi eikä plebeja. Todennäköisesti joko valida tai inornata -naaras. Myös varsin tavallisia lajeja Pohjois-Karjalassa.

t. Jaakko

Kiitos avusta, Jaakko! Kirjoitat sen verran varmasti, että tietosi tuntuu luotettavalta. Tutustuin vielä validaan ja inornataan, enkä edelleenkään pysty omin silmin näkemään näissä eroja. :roll_eyes: Maallikko mikä maallikko! Näistä mainitsemistasi valida on yleisempi kesäkuussa, kun taas inornata heinäkuussa. Joten voisi kuvitella kuvissani olevan Thereva valida naaras. Merkitsen sen omiin tiedostoihini tällä nimellä, mutta jätän tämän viestin otsikon ennalleen. Sopinee sinulle?

Olen samaa mieltä. Tumma väri ja lentoaika viittaavat vahvasti Thereva validaan. Yleensä näiden määrittäminen ei ole mitenkään triviaalia ja onnistuu harvoin kuvista. Naaraan kapeahko otsatäplä ja väritys antavat nyt tässä tapauksessa vähän varmuutta.