Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kookkaita kukkakärpäsiä [1. Temnostoma apiforme, 2. Temnostoma vespiforme]

Viime kesänä (Vihti 25.06 ja 21.07.2017) kuvailin tällaisia kukkakärpäsiä metsäautotien reunaruohistosta. Olivat varsin kookkaita ja pitivät melkoista pörinääkin lennellessään. Vasta nyt olen yrittänyt näitä tunnistaa. Uskoakseni suku ainakin on Temnostoma, mutta lajista en ole päässyt selvyyteen. Esim. T. vespiforme ja T. apiforme näyttävät molemmatkin aika sopivilta. Pystyykö näistä kuvista lajeja määrittämään?IMG_2850%20(2)%20(Custom)IMG_4065%20(2)

Ylempi on Temnostoma apiforme.

Alempi on Temnostoma vespiforme.

Kiitokset Harry! Tässähän tulikin mukavasti heti kaksi Temnostoma-suvun lajia määritetyksi. Ykkönen siis on rantalahuri (Temnostoma apiforme), ja tuo rujosiipinen kakkonen pistiäislahuri (Temnostoma vespiforme). Pahasti risaisista siivistään huolimatta tuo pistiäislahuri pystyi vielä lentämään hämmästyttävän hyvin!
Voitko Harry vielä ystävällisesti kertoa mistä nämä lajit toisistaan parhaiten erottaa? Yritin tutkailla nettikuviakin, mutta en osannut löytää selviä erottavia tekijöitä.

Alemmalla näkyy hyvin nuo keskiruumiin takanurkkien vaaleat, nurkista asti lähtevät kiilat, kun ylemmällä takanurkat ovat mustat. Myös siipien tyvien kohdalta keskiruumiin keskikohtaa kohti lähtevät keltaiset viivat eroavat toisistaan: alemmalla vaalea viiva on yhtenäinen, ylemmällä katkeaa keskellä.

Toki näilläkin on vielä lähilajeja, jotka eroavat takaruumiin juovituksesta, keskiruumiin takareunan keskellä olevan vaalean merkin muodosta jne.

-Harry

1 tykkäys