Pieni (kukka?)kärpänen

Hei,
Tämä mielenkiintoisen näköinen kärpänen oli Taivalkoskella 20.7.2019. Koko alle 5 mm. Mikä on?
Pekka

Lienee joku kukkakärpänen. Tuo pieni koko voi ohjata oikeaan. Yritin yhteen aikaan tunnistaa kukkakärpäsiä, muistaakseni yli 300 lajia, ja muutamat lajit äkiksestään täsmälleen samannäköisiä. Totesin sen itselleni ylivoimaiseksi. Lajien erot olivat niin pieniä. Ekspertti voi tämän kyllä tunnistaa.

Tämä kuuluu kahukärpäsiin (Chloropidae). Tässä heimossa on parikin kelta-mustaraitasta sukua: Chlorops ja Thaumatomyia. VEIKKAAN jälkimmäistä.

Kuukausi sitten kysyin täällä, onko tämä Chlorops scalaris ja Jere Kahanpää vahvisti sen oikeaksi. Kuvasin sen jälkeenkin pari kertaa näitä pieniä keltaisia. Sen vuoksi hahmo ja väri tuntuivat minusta heti tutuilta. Tässä voi toki olla kyseessä jokin lähilajikin, mutta kahukärpänen (Chloropidae) varmaan kuitenkin kuten Rami mainitsi.

Hei,
Luin Tertun vastauksen ja huomasin toisesta kuvasta, ettei tällä ole kuvassakin näkyvää keltaista juovaa niskamustan ja kolmion välissä. Tässä toinen kuva. Ei siis Chlorops scalaris?
Pekka

Ei minunkaan mielestäni ole. Sinun kärpäselläsi näkyvät nyt myös tummat tuntosarvet eivätkä jalat ole noin keltaiset. Eilen tuli tänne foorumille kysymys toisesta Chloropidae-kärpäsestä, joka saattoi olla Thaumatomyia -sukua. Sitä kannattaa yhtä lailla tutkailla. Ramihan sitä veikkasikin.

Chlorops-sukua kaikki :slight_smile: