Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kuka hän lienee ? [ Stemonyphantes lineatus ]

Hangella kuusikon reunan lähettyvillä, kuvattu puhelimella 16.12.2017
Ruumiin pituus ~ 8mm
20171216_001hämis_20171216_00220171216_011

1 tykkäys

Yksi hyvä ehdokas voisi olla (Microlinyphia pusilla), piiskariipukki?

Ei ole M. pusilla. Se on selvästi erilainen: eturuumis on kokotumma, jalat ovat kokovaaleat, jaloissa on vain heikkoja sukasia (vs. kuvan yksilöllä vahvat okaat), takaruumis on tummanruskean-valkoisen kirjava (tällä ei) jne.

Kuvassa on Stemonyphantes lineatus -riipukkilaji, jolla jalat voivat olla heikosti vaalean poikkiraidalliset tai, kuten kuvassa, kontrastisesti tumman poikkiraidalliset. Takaruumis on kuitenkin tuollainen lihanvärinen ja verkkokuvioitu mustalla keskijuovalla sekä vaaleassa eturuumiissa on musta keskijuova sekä tummat sivut.

1 tykkäys

Kyllä tuolta lajilta se näyttää eli (Stemonyphantes lineatus) olisi ollut toisena veikkauksena. Varsinkin alakuvien ulkoreuna on tyypillinen. Olen kuvannut tuota lajia itsekin. Hienoa,että oikea laji löytyi!

Kiitän tunnistuksesta.
Nyt yksi kysymys tietäville, onko näillä hyönteisillä jotain " liuotinta " suonissa ruutanan tapaan kun pienillä pakkasilla -2 - 5 C° liikkuvat ja lentelevät pitkin hankia. Olen hyvin usein nähnyt koiran kanssa metsässä kulkiessa näitä ns. talvisia liikkujia.

Talvehtivilla lajeilla muodostuu eräänlaista pakkasnestettä (glyserolia tms.) kehossaan ja lisäksi niillä oli muistaakseni jokin mekanismi, jolla jääkiteiden muodostuminen ei riko hyönteisen rakenteita tms. Unohtunut jo tuokin asia…