Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kukahan tämä otus on?

Tunnistaako joku tätä etanaa? Pihassa asustaa ukkoetanoita ja pantterietana, mutta tämä kaveri on jotenkin erilainen,vaikka onkin suunnilleen saman kokoinen. Se liikuskelee usein iltaisin soralla ja betoniportailla. Mahanalus on vaalea ja muuten väritys tasainen. Olen nähnyt näitä nyt ainakin kolme, aiempina vuosina en yhtään. Otus vaikuttaa asustavan portaiden alla ja sitä / niitä on tullut seurailtua nyt pidemmän aikaa. Olisi mukava saada apua tunnistamiseen.

Ekassa kuvassa näkyy mielestäni selkeä harjanne eli ukkoetana on. Etanoilla ja myös joillakin kotiloilla voi olla suuria variaatioita värin suhteen ja siksi väri onkin huono määritysperuste. Ukkoja löydetään esimerkiksi kokonaan mustia ja valkoisia. Siis aivan ääripäät. Harjanne erottaa sen kuitenkin muista lajeista. Pantterietanasta esiintyy myös täysin pilkuton versio. Meillä täällä Turussa on yksi spotti missä on vain niitä. Mutta se harjanne tosiaan puuttuu pantterilta ja siruetanoilta.

Kiitos vastauksesta. Minua ihmetytti tuo mahan väritys, kun ukoilla se on kai yleensä erilainen. Ja se, että näitä on vaan yhdessä osassa pihaa, eivät ole samoilla “huudeilla” kuin normaalin väriset ukkoetanat :smile: