Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kunigaskalastaja


#1

Mitä mieltä ollaan, selviääkö lintu talven yli täällä Jämsän Lokalahdella. Pientä kalaa on hyvin ollut tähän asti tuossa puhdistamon laskuojassa mutraa riittääkö vai viekö kylmyys lopulta. Vaikea on kuvattava.


#2

Laji on melko karaistunut ja selviää kyllä, jos sulaa, matalahkoa vettä ja ravintoa on tarjolla läpi talven.

Se tosin vaatii sitä, ettei lyhyenä valoisana aikana tapahtuvaa ruokailua häirittäisi eli pidettäisiin havainnointietäisyydet riittävän pitkinä ja pikemminkin odotettaisiin, että lintu tulee itse lähelle kuin lähestyttäisiin lintua. Mitä kovempi pakkanen, sitä suurempi merkitys suojaetäisyydellä. Osittain tästä syystä joitakin talvehtivia yksilöitä salataan, mikäli paikka on altis häiriölle.

En siis syytä tässä ketään, vaan puhun yleisellä tasolla vahinkoja ehkäistäkseni. Tunnen useita tapauksia, joissa häirintää on tapahtunut bongarien ja valokuvaajien toimesta, mutta onneksi useampia tapauksia, joissa on osattu käyttäytyä mallikkaasti lintu ja sen selviytymismahdollisuudet huomioon ottaen. :slight_smile:


#3

Tiedätkö kuinka paljon näitä talvehtii Suomessa?


#4

En tiedä. Uskoisin että nollasta muutamaan vuodesta riippuen.


#5

Täytyy todeta että lintu hävisi tammikuun alkupuolella. Selvisi ensimmäisistä pakkasista kylläkin. Epäilemme että joutui varpushaukan tai varpuspöllön saaliiksi joita alueella ollut. Myös isolepinkäinen liikkunut alueella.