Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kuntakohtaiset havaintotiedot laji.fi-rajapinnan avulla. Ristiriitaisia tietoja

Voin käyttää rajapinan agrekaattihakua listaamaan järjestyksessä Suomen kunnat havaintomäärien perusteella.

aggregateBy=gathering.interpretations.finnishMunicipality

Listauksen mukaan Hangosta(id: ML.362), on eniten havaintoja ja määrä on tällä hetkellä 1233798.

Voin myös hakea pelkästään Hangon havaintojen lukumäärän poistamalla edellä käyttämäni agregateBy-parametrin ja lisäämällä toisen parametrin finnishMunicipalityId=ML.362. Jostain syystä tuloksena tulee hieman suurempi luku 1253520.

Mistä ristiriita johtuu ja kumpi on ”oikea” havaintomäärä? Kertomani ristiriita ei rajoitu pelkästään Hankoon, vaan näyttäisi koskevan kaikkia kuntia. Eli yksittäistä kuntaa hakiessa havaintomäärä on aina hieman suurempi, kuin jos listaa kaikki kunnat kerralla.

Hyvä kysymys!

Tulkitsemme Lajitietokeskuksessa havainnolle yhden kunnan ja lisäksi suurten alueiden tai muuten usean kunnan alueelle menevien havaintojen tapauksessa myös luettelon kaikista kunnista.

Aggregate lukee yhden tulkitun kunnan luetteloa
Rajaus täsmää kaikkiin tulkittuihin kuntiin

Yhden kunnan tulkinta perustuu joko alueen keskipisteeseen, tai jos käyttäjä on nimennyt kunta-kentässä jonkin kunnan nimen (ja se täsmää koordinaattien mukaan tulkittujen kuntien luettelon kanssa), käytetään käyttäjän nimeämää kuntaa (vaikka keskipiste olisi toisessa kunnassa).

Voisi olla paikallaan laittaa myös rajaus hakemaan tuolla yhdellä tulkitulla kunnalla kaikkien sijasta. Tällöin joissakin käyttötapauksissa saattaisi jäädä haluttua aineistoa haun tuloksista pois, mutta hakeminen vain yhdellä kunalla olisi suorituskyvyn kannalta parempi.

Esko / Lajitietokeskus