Kutsumaton vieras [Phoridae sp. -ryhäkärpänen]

Harmi, etteivät kuvat hämärässä onnistuneet paremmin, vaikka kameran näytöllä toisin luulin. Mutta ehkä näistä silti jotain osviittaa löytyy. Iltapesun aikaan huomasin lavuaarin reunalla tämän oleilevan ja kuvatahan se piti oitis. Nyt vain lykkäsi ongelman, kun en saa tolkkua, onko kyseessä joku sääskilaji, miltä se kyllä vaikuttaa. Kokoa oli noin 3 mm. Nuo tuntosarvet ovat mielestäni “ei-sääskimäiset” - tuollainen pallukka ja siinä tuntokarva. Pian kuvaamisen jälkeen sormessani alkoi tuntua kipua, kirvelyä ja punoitusta. Siinä näkyi piston jälki. Epäilys heräsi tietenkin tätä kohtaan, vaikka todistetta siitä ei ole. Kuistin ovi oli auki kaiken päivää, joten sitä kautta on voinut tulla sisään mitä vain. Ainoastaan tämän kuitenkin näin. Mikähän tämä mahtaa olla? Jos vaikka sukutasolle tulisi tunnistetuksi…Joensuun Kiihtelysvaara 18.8.2019

Heimo on Phoridae, Jere tietää loput.

Kiitos, Rami. Näin epätarkoista kuvista ei kannattane ryhtyä arvioimaan tämän enempää. Itse asiassa vasta nyt huomasin, että olin huhtikuussa kysellyt samantapaista otsikolla Talvehtinut pikku kärpänen ja sinä siihen vastasitkin. Muisti pätkii - ei maha mittää! :roll_eyes: Phoridae saa riittää. :slightly_smiling_face: Se vain jää nyt tässä ihmetyttämään, että mistä se ärsyyntynyt pistos sormeeni tulla tupsahti samanaikaisesti. Eivät kai nämä ole pistäviä? Puremajälki se ei ollut. Onko sinulla tietoa näiden tavoista?

Tarkempia tapoja en tunne mutta pistos ei ole niiden aikaansaama.
Ryhäkärpäset viihtyvät hämärissä paikoissa, liikkuvat vilkkaasti, mutta harvemmin lentävät. Viheliäisiä kuvista määritettäviä.

1 Like