Kuusen loinen: Gemmamyces piceae

Löysin eilen kuusesta maahan pudonneesta tuoreesta oksanpätkästä itselle uuden kotelosienilajin: Gemmamyces piceae (= Cucurbitaria piceae).

Laji loisii kuusilla (Picea spp.) ja muodostaa mustat, pyöreähköt itiöemänsä niiden silmuihin. Kuvahaulla löytyvissä kuvissa silmut ovat usein aivan niiden peitossa. Laji esiintyy sekä suvullisena että suvuttomana muotona ja niitä voi kasvaa sekakasvustona.

Suvulliset itiöt ovat kookkaita, ruskeahkoja ja ‘muriformeja’, ja niiden muoto ja koko voivat ilmeisesti vaihdella paljonkin, riippuen sienten iästä ja kypsymisjakson olosuhteista. Suvuttomat itiöt ovat hyvin pitkiä, matomaisia ja moniseptaisia.

Laji.fi:stä löytyy kymmenittäin suomalaisia havaintoja, mutta jostain syystä tuorein niistä on lähes neljänkymmenen vuoden takaa, vuodelta 1984.

3 Likes

Onpas mielenkiintoinen. Ei ole tullut minulle koskaan vastaan, vaikka juuri tämmöisten toivossa kaikkia maahan pudonneita tuoreita oksanpätkiä ja hiljattain kaatuneita puita syynäänkin. Pitää oikein ottaa projektiksi tämän löytäminen.

Tulipa tietooni entuudestaan tuntematon biologinen termikin, muriform. W.T. Stearnin Botanical Latin määrittelee termin having the appearance of bricks in a wall.