Kuusimaapuun kuoren alla [Mycena sp]

Tuota kuusimaapuun sammaloitunutta kaarnaa kun käänsi niin sieltä kuoren alta kosteasta nilakerroksesta löytyi kuvan sieniä. Kasvoivat siis täysin pimeässä kuoren alla mikä yllätti. Olisiko jotain nuoria hiippoja? Raasepori 3.11.


Kovin moni hiippo ei näin loppusyksystä kuusella kasva ja ne pari jotka tulee mieleen eivät tuohon oikein sovi. Pimeässä kasvaneet voivat lisäksi olla kovasti poikkeavan näköisiä. Tuo kasvutapa on myös hieman erikoinen kun ei ole suoranaisesti tupastava mutta kuitenkin hajanaisen tiheä kasvusto tulossa. Vähän tulee mieleen Delicatula integrella mutta en senkään puolesta laittaisi roposia peliin.

Kiitos Henri vastauksestasi. Esiintymä on lähimetsässä, joten saatan käydä kurkkaamassa uudestaan kuoren alle mitä näistä kehittyy, ja ottaa näytteen varmuuden vuoksi jos joku sieniasiantuntija kiinnostuu.

Aronsenin ja Laessoen hiippokirjassa on aika monen lajin kohdalla myös tuonnäköinen kuva hyvin nuorista itiöemistä. Varmaan kyseessä on joku hiippo. Nyt kun pääsivät valoon, niin itiöemät voivat kasvaa normaalin näköisiksi, jolloin määritys on helpompaa. Ehkä normaalin näköisiä itiöemiä löytyisi ympäristöstä muutenkin. Värimaailmasta tuli mieleen eniten nukkajalkahiippo, Mycena amicta.

Tämähän menee niin mielenkiintoiseksi että saatanpa tilata tuon hiippokirjan, josta en tiennytkään. Valokuvaajan silmiin visuaalisesti kauniita ja olisi kiva saada näille nimikin kirjan avulla. Kuvan hiipot jätin kuvauksen jälkeen kuitenkin takaisin kuoren alle pimeään piiloonsa, mutta käyn päästämässä ne valoon huomenna.

Mycena amicta vois tosiaan sopia hiipoista tähän. Hiippokirjaa voi lueskella laajennettuna versiona myös netissä