Kuusitiaisen pesäpuuhat

Pienin tiaisemme, kuusitiainen, ei liene mitenkään erityisen harvinainen. Kuitenkin täällä Vihdissä, kotini lähistöllä olevissa metsissä, olen nähnyt sitä viime vuosina erittäin harvoin. Kotimäellemme, josta lähimpään metsän reunaan on parisataa metriä, se on eksynyt vain muutaman kerran talvessa ruokintatalille.
Nyt ilokseni huomasin, että “normaalin” pihalinnuston lisäksi tämä kuusitiaispariskunta tekee pesää monihaaraisen pihapihlajan tyvestä löytämäänsä koloon. Ovat varsin rohkeita rakennuspuuhissaan, eivätkä paljon säiky, vaikka pihatie kulkee aivan vierestä. Aivan pesän edessä kasvaa myös sinne juurtunut valkoinen viinimarjapensas. Voin vain kuvitella, kuinka hienossa paikassa pesivät, kunhan viinimarjapensaan lehdet kätkevät pesäaukon kokonaan!
Näistä uusista pihapiirin asukeista ilahtuneena laitan niistä kolme kuvaa näytille.


Vihti 18.4.2020

1 tykkäys

Terve Harri! Saitpa hienon seurattavan pihaasi. Meilläkin on metsässä
grillikodan ruokinnalla ollut kuluneena “talvena” kuusitiaista, mutta ei koskaan pihassa.
Talitiainen pesii vanhan omenapuun kolossa ja sinitiainen pihlajan kyljessä pöntössä.
Keittiön ikkunasta matkaa pönttöön n. kolme metriä.
Toivottavasti ei ole kyitä pihassasi, on tuo kolo kovin alhaalla…
Antoisia kuvaushetkiä!

1 tykkäys

Löysin pari vuotta sitten kuusitiaisen pesän erään vanhan koulurakennuksen kivijalasta, siinä oli joku sopivan pieni aukko mistä tintti meni sisään.

1 tykkäys

Moi,minulla kuusitiaista melko harvoin pöntöissä vaikka tarjontaa olisikin, pesät ovatkin usein kivenkoloissa tai muissa onkaloissa, yhtenä syynä voisi olla kilpailu, vaikka terhakas onkin hävinnee kilpailun esim. sinitiaiselle, laji joinakin vuosina lähes kateissa, ilmeisesti kuusen siemensato vaikuttaa esiintymiseen.
T:Jyri

1 tykkäys

Kiitokset, Lauri, Rane ja Jyri, mielenkiintoisista kommenteistanne. Kotimäellämme ei ole koskaan näkynyt käärmeitä, joten siltä osin pesiminen on näinkin matalalla turvallista. Onneksi meillä ei enää muutamaan vuoteen ole ollut kissaakaan, joka aikanaan kyllä verotti pihapiirin linnustoa.
En ollut aikaisemmin tiedostanut, että laji näyttää kommenttienne mukaan jopa suosivan erilaisia onkaloita ja kivien koloja. Meilläkin pihapiirissä pönttöjä riittää, mutta ko. pihlajan tyvikolo vei voiton.
Suurin uhkatekijä tällä hetkellä on pihapiirissä säännöllisesti metsästävä varpushaukka (kuva alla). Se yrittää pelotella orapihlaja-aidassa ja -pensaissa piileskeleviä lintuja lentoon, mutta tähän mennessä en ole kyllä nähnyt sen vielä onnistuvan. Se saattaa kerralla syöksähdellä jopa useita minuutteja saalistuspuuhissaan! Toisaalta ruokaahan sekin elääkseen tarvitsee. Noinhan se luonto toimii.


Vihti17.4.2020