Kysymys käärmeen väristä

Näin äsken (30.8.klo 18.30) täällä Virolahdella käärmeenpoikasen. Se oli noin 15 cm pitkä. Otuksen väritys oli outo. Olen nähnyt nuoria kyitä, jotka ovat kyyn värisiä. Näkemälläni matelijan väri sen sijaan oli okraan vivahtavan yksivärisen keltainen. Se erottui reipasta vauhtia luikerrellessaan erittäin hyvin tummaa kariketta vasten. Alueella on elinvoimainen kyykanta.
Kysymys: esiintyykö käärmeillä flavismia?

Moi!

Kyy on lajeistamme kaikkein monipuolisin mitä tulee väreihin. Moni on nähnyt mustan tai sinisen kyyn. Värejä on paljon muitakin kuten valkoisia, punaisia, vihreitä jne. Poikkeavan värinen kyy voi joutua helpommin saalistajan kuten hiirihaukan bongaamaksi. Se voi olla osasyy niiden vähälukuisuuteen. Toinen syy harvinaisuuteen voi olla geenit. Joku biologi osaisi varmasti antaa paremman vastauksen. Valokuvia näistä aina toivotaan. Erikoisen väriset kyyt kiinnostavat niin tutkijoita kuin harrastajiakin. Harmi kun et kuvaa saanut tällä kertaa.

Tulee mieleen myös viljakäärmeen mahdollisuus.

Kiitoksia kannanotoista. Huono tuuri tosiaan, ettei kamera ollut mukanani. Yleensä se on, mutta ainakin täällä on kiinnostukseni kohteessa, perhosmaailmassa kovin hiljaista (ei edes yhtä gammaa), mikä on syynä liikkumiseeni pelkkä kiikari kaulassa.
Tuo viljakäärme on minulle tuntematon otus. Vaikea kuvitella, että se tulisi kyseeseen, koska havaintopaikasta on noin kilometri lähimpään vakituiseen asutukseen.

Kilometri ei ole ongelma käärmeelle. Kyistä ja rantakäärmeistä tiedetään, että ne voivat vaeltaa talvehtimiskolostaan jopa yli kahden kilometrin päähän ns “kesälaitumille” missä on ruokaa. Palaavat sitten syksyllä ja viettävät viimeiset aurinkoiset päivät kolonsa lähellä. Myös karannut viljakäärme liikkuu kilsan pituisen matkan helposti.