Lactarius picinus?

Jatkoin tutkimustani itselleni vieraiden lajien parissa. Kiinnitin huomiota sellaiseen Suomesta heikosti kerättyyn lajiin kuin Lactarius picinus, “pikirousku”. Sukupuussa se näyttää olevan hyvin lähellä tuttua savurouskua (Lactarius fuliginosus). Funga Nordican mukaan picinus olisi tummempi ja samettipintainen ja kasvaa kuusen seurassa. Picinuksen heltat olisivat myös pitkään valkeahkot kun savurouskun heltat kellertyvät aika pian. Savurousku kasvaisi sekä lehti- että havupuiden seurassa. Itiötuntomerkeillä on myös eroa, pikirouskun itiöt näyttäisivät olevan voimakkaammin kuvioidut.

FN:n ekologian ("occasional in hemib.- bore.) se voisi olla hyvinkin meiltä löydettävissä. Löysin vanhoista savurouskukuvistani tällaisen Vihdin Kattilasta, lehtomaisesta kuusimetsästä löytämäni picinus-kandidaatin joka noin makroskooppisesti voisi hyvin mätsätä:

Täällä laji.fi:ssa on aika vähän ilmoituksia picinuksesta. Mietin kuitenkin, tuliko Lactarius-sekvensseissä yhtään sellaisia vastaan kun niitä kerättiin pari vuotta sitten.

1 Like