Laholla koivupökkelöllä [pihkaoksahukan kolo]

Laitan kuvan tänne sieniosastolle, vaikka kyseessä ei olekaan sieni tai limasieni. Kuva on otettu tänään 5.4. Keiteleellä. Samanlaisen löydöksen tein jo maaliskuun lopulla. Vanhasta lahosta koivupökkelöstä on valunut tuollaista kellertävää möhnää. Pihkaa se ei ole, koska kyseessä on koivu. Mahlan valumisen aika ei ole vielä ja lisäksi pökkelön puu on ollut kuolleena ja lahona jo vuosikaudet joten mahlaa ei pitäisi senkään takia valua. Mistähän ilmiöstä on kyse?

Tuosta tulee ihan mieleen kuulapyssyllä ammuttu kuti… :wink:
Vieläkö niillä joku ampunee? Taisivat tosin olla neonvärisiä…
Oliko pehmeä vai kova?

Tässä toinen kuva. Kumpikin koivupökkelö oli saarella, jossa ei ole asukkaita eikä kuulapyssyn käyttäjiä. jotain muuta tämä on. Tuo keltainen möhnä oli jo kovettunut. Ainakin osa oli purkautunut puun sisältä toukan tekemien reikien kautta pinnalle.

Muistaakseni joku pistiäinen peittää pesäkolonsa (jonka joku muu tehnyt) näin, oisko pihkaa pääosin?

Pihkaa tuo keltainen aine ei mielestäni ole, koska kyseessä on laho koivupökkelö. Vaihdoin tämän ketjun selkärangattomien osastolle,. Ehkä joku on törmännyt vastaavaan ilmiöön. Jonkun toukan tekemän kolon suuaukon kohdalla on siis kovettunutta kellertävää ainetta. Mitä se aine on. Kuvat otettu 5.4.2024 ja 26.3.2024 eri pökkelöiltä.

1 tykkäys

Tämä on tosiaan oksahukan (Passaloecus) pesäkolo. Ensimmäisessä kuvassa näkyy reunalla olevia pieniä pihkapisaroita, joiden usein mainitaan olevan tyypillisiä nimenomaan pihkaoksahukalle (Passaloecus eremita), mutta en tiedä onko se todella niin. Lajit käyttävät valmiita koloja pesinään ja keräävät lopulta pihkatulpan pesän suulle. Tulpan tarkoitus on estää loisten ja petojen pääsy pesään. Pihka kerätään muualta, samoin kuin saaliit.

1 tykkäys

Kiitos Juuso asiantuntevasta vastauksesta. Ihmettelinkin tuota pihkanoloista ainetta koivupökkelöllä. Nyt sain selityksen.