Täällä lounaassa ilmestyivät luoliin vasta marraskuun puolivälissä. Esim. perhoset jo syyskuussa! Sen jälkeen kyllä katosivat kahdesta luolasta. Vain toiseen palasivat tammikuun alussa. Eli liikkuvat talvella ainakin suojasäällä. Kumpikaan luola ei ole luonnollinen vaan ihmisen tekemä.
Lepakoiden talvi on kiinnostava aihe ja itsekin käyn talvehtimiskohteissa vuosittain. Usein näkee jotakin uutta ja joskus ei löydy mitään. Etelä-Suomen talvet ovat kaikki erilaisia ja lepakoiden käytös muuttuu vuosittain sääolojen mukaan. Lämpötilojen kanssa nuo paljon pelaa. Suojasäällä tosiaan heräilevät ja silloin voi tapahtua monenlaisia asioita. Parittelu esimerkiksi voi tapahtua talvella. Tai paikan vaihtaminen. Yleensä sydäntalvella, alkaen viimeistään tammikuussa lepakot ryömivät johonkin ahtaaseen kivenkoloon, mistä niitä on vaikea havaita. Isommissa luolissa ja bunkkereissa yms voivat myös jäädä avoimelle paikalle koska pakkanen ei niissä pääse puremaan. Pienemmissä kohteissa kuten maakellareissa jne paikkaa voi joutua vaihtamaan monta kertaa talven aikana. Pohjanlepakko on hyvin sitkeä laji mutta sekään ei mielellään jää pitkäksi aikaa paikkaan, minne pakkanen pääsee. Lepakoiden on myös herättävä välillä, että voivat hetken nukkua. Talvihorros ei ole nukkumista. Loka-marraskuussa puhutaan yleensä vielä esihorrostamisesta, jolloin aktiivisuutta on muutenkin vielä. Ja lepakon esihorrostamispaikka voi olla täysin eri mitä pysyvä. Voi jopa vaihtaa luolaa. Syyskuussa kelpaa vielä rakennukset ja puiden kolot. Kiinnostavaa puuhaa se on noita seurailla. Mutta kuten itsekin sanoit, hyvin vaikeaa on ennustaa milloin niitä näkee.
Tämä lepakko vaihtaa jatkuvasti paikka nurkasta toiseen. Selvä mielipaikka on! Toiset yksilöt ovat korkealla katossa ja vaikeasti kuvattavissa.