Kangaskarvaslakki vai talvijuurekas

Ajattelin nuo lajit tuntevani mutta enpä osaa tästä päättää lajia. Kuvattu 15.10. Träskändan luonnonsuojelualueella vanhassa kuusikossa jossa seassa myös esim. tammia. Maastossa tutkiskelin mielestäni kuusen maapuulla kasvavia sieniä, mutta kuvia kun katson niin en ole varma enää puulajista. Oli kuitenkin massiivinen maapuu ja oltiin keskellä synkkää vanhaa kuusimetsää.

tuntematonkantosieni915102019auroravalmismini

tuntematonkantosienikuusella7115102019auroravalmismini

tuntematonkantosienikuusella1915102019auroravalmismini

tuntematonkantosienikuusella115102019auroravalmismini

Talvijuurekasta löytyy runsaasti erilaisista rantarydöistä pajuilta ja varsinkin raidan maapuilta. Yritin etsiä mainintaa kasvusta havuilla taikka tammella mutten löytänyt. Talvijuurekas on kuitenkin ryhmälaji josta on erotettu useampia lajeja joita en sen tarkemmin tunne.

Elikkä tämän täytyy olla kangaskarvalakki ja siihen olen jo monta kertaa päätynyt mutta aina kun kurkkaan kuvia tulee selvä vaikutelma talvijuurekkaasta ja iskee epäilys.

Elikkä onko tämä nyt kangaskarvalakki ja esiintyykö talvijuurekasta havupuilla?

Muutenkin jos talvijuurekkaan uusia lajeja on selvitelty jossain niin kiitän jo etukäteen linkistä.

Hei,

talvijuurekkaan jalka mustuu tyvestäpäin iän myötä ja on ohuehko ja sitkeä, sitä ei yleensä syödä (en tosin ole testannut kuivatus/jauhaminen menetelmää sillä). En muista tavanneensi sitä kuin lehtipuilla.

Terkkui: Marja

Hei ja kiitos Marja avusta.

Kekki tuolla facen puolella kirjoitteli jotain talvijuurekkaista männyllä. Ja näitähän on nykyään monta lajia. Laji.fissä on F. velutipes coll. nimikkeen alla 6 lajia listattuna mutta ei ole tullut vastaan mitään tätä lajijakoa avaavaa kirjoitusta. Rantarytöjen versio on tuttu ja haavalla vissiin oma lajnsa mutta mitä lie nuo 4 muuta lajia?

Tuo kuvaamani on pakosta kait kangaskarvalakki (vai onko tuokin joku lajikompleksi?) mutta ilmeisesti vaan niin tuore kasvusto että ei ole ruostepilkkuja ehtinyt kehittyä.

Itse kannatan kyllä kangaskarvaslakkia, onhan tuossa kakkoskuvassa oransseja täpliä.