Löytyisikö apuja tuntemattomaan kevätsieneen

Tänään Salossa. Kuivaa hiekkapohjaista kangasta jossa lähinnä nuorta mäntymetsää. Tässä kohden vähän kosteampi kohta jossa myös kuusia ja metsäoja jonka kuivalla reunalla nämä olivat. Siinä metrin säteellä oli joitain yksittäisiä ja sitten tämä ryhmä.

Ajattelin että voisivat olla kevätrusokkaita mutta nyt ei oikein tunnu tuo oikealta. Voisi olla ehkä joku kynsikäskin, tai sitten joku harvinaisempi keväällä kasvava rusokas, tai jopa joku malikka. Tuoksu lähinnä ummehtunut, ehkä maakellaria. Ei näitä keväisiä kankaalla kasvavia varmaan montaa lajia ole. Näyte on tuossa odottamassa josko pitää alkaa tarkemmin tutkimaan…

Itse ehdottaisin talvimalikkaa. Heltat ovat toki aika lyhytjohteiset joten malikka ei välttämättä tule mieleen, mutta onhan tuolla malikalle tyypillinen lakin muoto ja samaten läpisäteisyys ja väritys sopii. Kasvuaika ja -paikka ainakin olisivat lajille tyypilliset.

1 Like

Kiitos Mikko.

Tuo läpisäteisyys ja lakin muoto kyllä puoltavat talvimalikkaa. Samaten biotooppi ja ajankohta. Ehkäpä laitan tuon atlakseen epävarmana talvimalikkana.

Muutamaan otteeseen olen lajia kuvannut ja jäänyt vaan mielikuva aika vaaleasta ja sirorakenteisesta sienestä. Läpisäteisyys tekee sellaista piparkakkua helposti reunalle ja jalka on siro ja vaalea. Lakin pinta sitten sellainen mattainen ja hieman tummempi keskusta kontrastoi ympäröivään hieman vaaleampaan kehään. Sellainen perustalvimalikka on habitukseltaan aika selvä, tämä näytti vähän turhan tummalta ja robustilta.