Kusiaispesässä

Kuvattu kuusi/seka/karjalaidunmetsässä entisessä tai nykyisessä muurahaispesässä merenrantaniemellä Porissa 29.10. männävuonna. Pystyykö tyypittämään kuusiherkkusieneksi?

1 Like

Hei,

muistatko, oliko mitään tuoksua? Kuusiherkkusieni tuoksuu anikselle.

Minäkin löysin viime syksynä yli puolen kilometrin päästä tiestä muutamia herkkusieniä muurahaispesän reunalta. Anis tuoksui ja hyvin maistuivat :smiley:

Marja

Herkkusieniä kannattaa paitsi haistaa niin myös halkaista/viiltää/raaputtaa lakin pintaa ja katsoa värimuutokset. Osalla lajeista värimuutoksia ei juuri ole, osa kellastuu ja osa punertuu. Murkkupesien yleisin laji on tapionherkkusieni joka punertuu selvästi. Tämä on niin vaalea että voisi hyvinkin olla kuusiherkkusieni, joka on kylläkin useimmiten puhtaan valkea. Tällä näyttäisi olevan hieman rusehtavaa suomuisuutta lakissa. Jos ei ole nuuhkaissut eikä tarkistanut värimuutoksia niin hieman arvailuksi menee. Yleensä kuusiherkkusienen haistaa jo ennen kuin sen näkee, aniksentuoksu on niin voimakas.

Kiitos teille. Jälleen kerran olen tilanteessa, jossa jälkeenpäin tietää mitä olisi pitänyt tehdä. Toivottavasti muista ensi kerralla …