Kuusenherkkusieni?

Sieniä on tullut keräiltyä vuosikymmeniä, mutta nyt omassa puutarhassa, kompostimaisella pohjustuksella varustettu, nyt kahden kesän ikäinen lämpöpenkki, on puoliksi täynnä kuvan näköisiä helttasieniä, joille en saa aikaiseksi varmaa tunnistusta. Kuusiherkkusieni pääsee ehkä lähimmäksi, mutta heltat näyttävät pysyvän iästä riippumatta tuollaisina kermanvaaleankellertävinä - vähän niin kuin valkokärpässienellä. Jalasta puuttuu toki se tuppi. Jalka ontto, jalka irtoaa lakista helposti ja siististi. Osassa jaloista selkeä mutta ohut ja kiinteä rengas. Lakin pinta ehkä pikemminkin hienon samettinen kuin silkkinen. Kaikissa sienissä lakki laakea. Huomasin sienet pinaattien alta vasta pari päivää sitten, joten lakin muodosta pienenä ei ole tietoa.
Varsinkin jalka tummuu kosketuskohdista. Tuoksu ihan miellyttävä.
Lämpöpenkissä on siis pohjalla karkeampaa tavaraa ja neulasia ym. maatumassa. Päällä kompostimultapainotteinen multakerros. Pinaatit kasvavat siinä komeasti! Penkin ympärillä todella isoja semrbramäntyjä, joista pudonnutta kariketta mukana penkissä.
Pannulle en mene sieniä laittamaan ennen kuin laji täysin varma.

Mitähän mieltä muut ovat lajista?

Ei ole herkkusieni. Onko kuvaa jossa tuo mainitsemasi rengas näkyy?

Ohessa pari sientä, joissa näkyy tuo rengas. Rengas on yläreunastaan löysempi ja on helppo ‘rullata’ irti jalasta. Renkaan paksuus jalan poikkileikkauksen suunnassa on vain millin murto-osia. Kuvassa apuna halogeenilamppu, joten värit ovat kellertävämpiä kuin mitä todellisuudessa.

En ole kyseiseen lajiin tutustunut, mutta jospa olisi valkoukonsieni?

Veikkaisin että Leucoagaricus leucothites.

Näyttää valkoukonsieneltä mutta en mene takuuseen määrityksestä enkä missään tapauksessa anna mitään syöntilupaa. Valkoukonsieni ei ole myrkyllinen mutta sekaantumisen vaara myrkyllisiin valkoisiin sieniin on ilmeinen.

edit. ehditkin jo saada parit tätä tukevat lausunnot…

ti 20. elok. 2019 klo 21.04 Mikko Virtanen sivustolta LAJI.FI-foorumi (laji@discoursemail.com) kirjoitti:

Nyt kun tietää mihin lajiin noita verrata, niin kyllähän nuo valkoukonsieniltä vaikuttavat. Lisäyksenä aiempaan, että itiölaskeuma väriltään aika valkoinen. Ohessa vielä isompi kokoelma lämpöpenkistä. Ja aiempi samaa muistuttava havainto löytyi nyt myös foorumilta (JuuSo 10/2017):

Tuossa nuo loput sienet:


Nämä sienet lähtivät rikastuttamaan kompostin flooraa. Saapa nähdä ilmestyykö niitä jatkossa muuallekin. Puutarhassa ollut käynnissä laajamittaisempi luomukatekerrosten käyttöönotto vähän siellä sun täällä, joten hajotettavaa sienille riittää. Mustarastaita ja muita tonkijoita jo vilisee ja karikkeet saavat kyytiä. Piha siis sijaitsee sangen steriilien nurmikkopihojen täyttämässä Helsingissä.
Kiitokset vastauksista!

Toi mun aiempi havainto on muuten tosiaan isolimalakki, ei valkoukonsieni.

Valkoukonsieni sopii täysin. Kerran tätä löytyi juur tuollaisia määriä kasvimaalla harsojen alta, mutta koskaan ei tullut selvitettyä, kuinka tuolloin oli lannoitettu. Syötävyydestä minulla ei ole mitään kokemusta.