Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Valkoukonsieni ehkä mahdollinen? [Ehkä Limacella guttata]

Lähdin sörkkimään tuota ennen kuvien ottamista, siitä johtuu niiden uskomattoman hieno laatu. Ihan priimaa sienikirja-ainesta, väittäisin…

Sieni löytyi yksinäisenä rantalehdosta; ainakin haapaa ja leppää kasvoi lähellä. Jalka oli (osittain) ontto ja melko hento rengaskin tuolla oli, mutta se ei otokseen asti selviytynyt. Tuppea en löytänyt enkä hajua erottanut. Kasvupaikka ei kai tyypillinen olisi valkoukonsienelle, mutta ajatukseni kuitenkin siihen suuntaan virtaavat. Olenko aivan kujalla tai kenties jopa ulapalla? Siis mikäli tuosta nyt voi mitään sanoa.

Oletko tiiraillut Limacellan suuntaan?

Käväisi kyllä mielessä, mutta ei ollut limainen tai tahmea. Ilma ei tosin ollut ihan kosteimmasta päästä. Guttatalla on kieltämättä samaa näköä. Ehkä voisi lähipäivinä palata paikalle ja napata näytteen jos vaan ehtii, katsoa jos vaikka itiöistä löytyisi apua.

Kävinpä paikalla taas ja hain näytteen. Itiöt olivat inamyloideja, keskimäärin 5.6 x 4.3 u, Q=1.3. Mitat ja muoto siis menevät guttatan suuntaan. Huomasin, että osassa preparaattia näkyi Melzerissä vähän punertavia itiöitä kanssa. Lisäksi ainakin osa itiökannoista oli dekstrinoideja. Lukaisin vanhasta Sienilehdestä, että tuolle lajille on ominaista että osa itiöistä on dekstrinoideja. Pintakelmussa oli paljon tommosia solumaisia elementtejä. Ehkä tuo voisi isolimalakista (L. guttata) mennä.