Herkkusieni

Tällainen herkkusieniryhmä kasvoi tänään Helsingissä Hietaniemen hautausmaan ja Lapinlahden sairaalan välisen kävelytien varressa. Tuoksu heikko, malto ehkä aavistuksen punertuvaa. Varsin kookkaita ja suurisuomuisia sieniä. Päättelin että voisi olla piennarherkkusieni (Agaricus vaporarius), mitä mieltä olette muut?

Enpä osaa auttaa määrityksessä. Itselläni jää miltei kaikki nämä kaupungin herkkusienet määrittämättä koska en tiedä mitään lähdettä josta saisi luotettavasti kattavaa tuntomerkkiä makro- ekologiapohjalta. Keväällä alkukesästä kuvasin kymmenkunta esiintymää mutta yhtään en niistä saanut lajiin asti. Varsinkin nämä värjääntymisjutut ovat hepreaa koska tosi harva kaupunkiherkkusieni värjääntyy mun kokemukseni mukaan lainkaan tai vain arvauksen verran. Samaten hajujen erot ovat näissä veteen piirrettyjä viivoja, vaikka välistä toki karvasnmanteli/kumariini on vahva mutta yleensä ne tuoksuu vain sille kaupan herkkusienelle. Lakin suomuisuus tuntuu myös liukuvan sileästä tuollaiseen isosuomuiseen melko lailla jatkumona.

Justiinsa kuvailin kuvasi kaltaista (ei ehkä aivan yhtä vahvat suomut) joka punertui sen arvauksen verran elikkä ehkä punertui ehkä ei ja lykkäsin sen tapionherkkusieneksi koska hermot menee kun ei oikein koskaan meinaa saada näille lajia. Ja sitten kun katsoo taksonitietokannasta mitä niitä lajeja onkaan niin tulee sellainen vahva fiilis että nämä ei aukea ilman kunnon kuranttia lähdettä. Vähän myös epäilen, vailla mitään tietoa kylläkin, että kaupunkiherkkusienissä on paljon näitä viljelyhybridejä

Elikkä varmaan hyvä arvaus tai jopa tieto tuo piennarherkkusieni mutta ilman kunnon lähdettä ei näitä uskalla tai pysty oikein määrittämään. Jos tiedät jonkun kurantin lähteen niin kiitän jo etukäteen sen jakamisesta.

Agaricukset ovat todella vaikeat, yhtä paljon nyt geenikaudella kuin aiemminkin. Liikuin joskus aiemmassa elämässä melko paljon Tanskassa ja ihmettelin heidän moninaisia herkkusieniä. En ihmettele, että Möller ja Lange kuvasivat sieltä niin paljon uusia lajeja 40- ja 50-luvulla.

Nyt on alkanut geenikausi ja Parra Sánchezin kirjoissa (ainakin uudemmassa) on paljon uutta, lajien rajat vedetään uudelleen mutta siinä on pääosin Etelä-Euroopan lajistoa. Tanskassa on yritetty tulkita hänen tuloksensa (vaikka siinä on myös paljon perinteen äänisävyjä) paikallisiin oloihin näin:

Sitten jenkkilässä ilmestyi Kerriganin 40 vuoden tutkimukset, jossa on vaikka kuinka paljon uutta. Norjasta on oltu yhteydessä Kerriganiin sillä lopputuloksella, että useita lajeja tunnetaan Amerikoista (New Mexico, Ney York ym.) ja ainut tunnettu esiintymä Euroopasta on Norjasta. Esim. Norjassa ollaan sitä mieltä, että A. campestris on harvinainen laji ja entinen campestris on ehkä itse asiassa pääosin chionodermus… Ota nyt tuosta selvää!

Herkkusienten suhteen olen sama mieltä kuin aina ennenkin: katso muualle, jos vahingossa näet yhden. Jos uskottavaa uutta tieto julkaistaan voi niitä katsoa uudelleen.

Moi,

kiitoksia vastauksesta ja artikkelista! En tanskaa aktiivisesti osaa mutta kuvittelin nyt kuitenkin silläkin kaavalla pääsevän lajiin Agaricus subperonatus joka lienee nyt tuon A. vaporariuksen synonyymi. Eli uskaltaisin tämän nyt piennarherkkusieneen laittaa.

Sinänsä olisi Henri mukava nähdä millaisia erilaisia herkkusienitapauksia itse olet puistoista nähnyt. Ei kai se lajikirjo täällä Suomessa kuitenkaan ole ihan yhtä laaja kuin etelämpänä, vai…?

No varmaan vähän tuli liioiteltua. Taitaa vain ottaa aikansa ennen kuin näihin herkkusieniin tulee habitustuntumaa. Jotain kuvia aiemmin kesällä jo tänne postasinkin…