Tällainen herkkusieniryhmä kasvoi tänään Helsingissä Hietaniemen hautausmaan ja Lapinlahden sairaalan välisen kävelytien varressa. Tuoksu heikko, malto ehkä aavistuksen punertuvaa. Varsin kookkaita ja suurisuomuisia sieniä. Päättelin että voisi olla piennarherkkusieni (Agaricus vaporarius), mitä mieltä olette muut?
Enpä osaa auttaa määrityksessä. Itselläni jää miltei kaikki nämä kaupungin herkkusienet määrittämättä koska en tiedä mitään lähdettä josta saisi luotettavasti kattavaa tuntomerkkiä makro- ekologiapohjalta. Keväällä alkukesästä kuvasin kymmenkunta esiintymää mutta yhtään en niistä saanut lajiin asti. Varsinkin nämä värjääntymisjutut ovat hepreaa koska tosi harva kaupunkiherkkusieni värjääntyy mun kokemukseni mukaan lainkaan tai vain arvauksen verran. Samaten hajujen erot ovat näissä veteen piirrettyjä viivoja, vaikka välistä toki karvasnmanteli/kumariini on vahva mutta yleensä ne tuoksuu vain sille kaupan herkkusienelle. Lakin suomuisuus tuntuu myös liukuvan sileästä tuollaiseen isosuomuiseen melko lailla jatkumona.
Justiinsa kuvailin kuvasi kaltaista (ei ehkä aivan yhtä vahvat suomut) joka punertui sen arvauksen verran elikkä ehkä punertui ehkä ei ja lykkäsin sen tapionherkkusieneksi koska hermot menee kun ei oikein koskaan meinaa saada näille lajia. Ja sitten kun katsoo taksonitietokannasta mitä niitä lajeja onkaan niin tulee sellainen vahva fiilis että nämä ei aukea ilman kunnon kuranttia lähdettä. Vähän myös epäilen, vailla mitään tietoa kylläkin, että kaupunkiherkkusienissä on paljon näitä viljelyhybridejä
Elikkä varmaan hyvä arvaus tai jopa tieto tuo piennarherkkusieni mutta ilman kunnon lähdettä ei näitä uskalla tai pysty oikein määrittämään. Jos tiedät jonkun kurantin lähteen niin kiitän jo etukäteen sen jakamisesta.
Agaricukset ovat todella vaikeat, yhtä paljon nyt geenikaudella kuin aiemminkin. Liikuin joskus aiemmassa elämässä melko paljon Tanskassa ja ihmettelin heidän moninaisia herkkusieniä. En ihmettele, että Möller ja Lange kuvasivat sieltä niin paljon uusia lajeja 40- ja 50-luvulla.
Nyt on alkanut geenikausi ja Parra Sánchezin kirjoissa (ainakin uudemmassa) on paljon uutta, lajien rajat vedetään uudelleen mutta siinä on pääosin Etelä-Euroopan lajistoa. Tanskassa on yritetty tulkita hänen tuloksensa (vaikka siinä on myös paljon perinteen äänisävyjä) paikallisiin oloihin näin:
Sitten jenkkilässä ilmestyi Kerriganin 40 vuoden tutkimukset, jossa on vaikka kuinka paljon uutta. Norjasta on oltu yhteydessä Kerriganiin sillä lopputuloksella, että useita lajeja tunnetaan Amerikoista (New Mexico, Ney York ym.) ja ainut tunnettu esiintymä Euroopasta on Norjasta. Esim. Norjassa ollaan sitä mieltä, että A. campestris on harvinainen laji ja entinen campestris on ehkä itse asiassa pääosin chionodermus… Ota nyt tuosta selvää!
Herkkusienten suhteen olen sama mieltä kuin aina ennenkin: katso muualle, jos vahingossa näet yhden. Jos uskottavaa uutta tieto julkaistaan voi niitä katsoa uudelleen.
Moi,
kiitoksia vastauksesta ja artikkelista! En tanskaa aktiivisesti osaa mutta kuvittelin nyt kuitenkin silläkin kaavalla pääsevän lajiin Agaricus subperonatus joka lienee nyt tuon A. vaporariuksen synonyymi. Eli uskaltaisin tämän nyt piennarherkkusieneen laittaa.
Sinänsä olisi Henri mukava nähdä millaisia erilaisia herkkusienitapauksia itse olet puistoista nähnyt. Ei kai se lajikirjo täällä Suomessa kuitenkaan ole ihan yhtä laaja kuin etelämpänä, vai…?
No varmaan vähän tuli liioiteltua. Taitaa vain ottaa aikansa ennen kuin näihin herkkusieniin tulee habitustuntumaa. Jotain kuvia aiemmin kesällä jo tänne postasinkin…
Merkkasin aikanaan näille kuvan sienille epävarman lajimäärityksen Agaricus vaporarius, piennarherkkusieni. Ne olivat sekvensoitavana osana Finbol-tutkimusta ja tulokset tulivat. Epäilemättä sienet kuuluvat punertuvamaltoisiin herkkusieniin, mutta siitä eteenpäin tämä ei olekaan niin yksinkertaista. Blastasin ja hain GeniBankista ja Unitesta vertailusekvenssejä ja tein muutaman version sukupuusta. Päädyin valitsemaan sellaisen version, jossa oli 60 näytettä, yksinomaan Euroopasta ja Lähi-idästä.
Tämä näyte näyttäisi menevän kokonaisuuteen, jossa on useita näytteitä nimellä Agaricus depauperatus. Tällä nimellä ei ole havaintoja Suomesta, mutta kylläkin jo Ruotsista. Funga Nordican depauperatus-lajin makroskooppiset tuntomerkit poikkeavat tästä sienestä merkittävästi. FN:n depauperatus on pienehkö (lakki 4-6 cm) leveä, valkeahko ja pienisuomuinen sieni. Kuvan sienethän ovat varsin rotevia ja ruskeasuomuisia. Netistä kuitenkin löytyy myös kuvia ruskeasuomuisesta Agaricus depauperatus-lajista, mutta ei ihan samannäköisistä. Mainittakoon, että FTE:ssä olevat lajin Agaricus bohusii kuvat taas ovat aika samannäköisiä kuin nämä sienet.
Fylogeniapuussa lajit Agaricus bohusii ja varsinkin Agaricus subperonatus / vaporarius ovat varsin kaukana näistä sienistä. Lajista Agaricus langei (veriherkkusieni) on vähän näytteitä, mutta ne harvat sitten taas olisivat aika lähellä näitä sieniä. Kuuluvatko suomesta raportoidut veriherkkusienet samaan lajiin kuin nämä sienet? Itselleni tämä laji on aina ollut mysteeri, enkä ole sitä saanut selkeästi erilleen tapionherkkusienestä.
Sukupuussa kiinnitti huomiota myös se, että nurmiherkkusienen (Agaricus campestris) nimellä raportoituja sieniä on eri puolilla puuta. Epäilemättä vain osa niistä on aitoja campestris-lajin sieniä.
Mitähän tälle havainnolle nyt pitäisi kirjata laji.fi:hin? Kun nyt tuo FINBOL on vielä kesken, pidetäänkö tämä laji.fi:ssä alkuperäisellä väärällä määrityksellä vai palautetaanko sukutasolle? Oikeaa lajinimeä en kyllä pysty tälle nyt arpomaan, mutta tietysti tuo depauperatus tai langei olisivat kai parhaat vaihtoehdot. Toki sitten pitäisi määritellä mitä näillä lajeilla tarkoitetaan. Alla vielä sukupuu:
Tuosta herkkusienestä en osaa sanoa oikein mitään.
Minullakin oli finbolissa useampi näyte joille löytyi lähes 100% osumia mutta useammalla nimellä. Yksi Melanoleuca, yksi Lentaria, pari malikkaa ja näiden lisäksi on muutamia joiden nimi vaihtuu nyt kun sekvenssit ovat selvillä.
Ehdinkin jo kysyä näistä nimikorjauksista. Nythän samasta havainnosta (sieniatlas) on olemassa sieniatlaksen lisäksi myös museonäyte ja lisäksi sekvenssit finbolissa. Plus vielä museonäytteen etiketti. En sitten tiedä viedäänkö nuo vielä esim GenBankiin tai Uniteen jolloin lajinimet ne on sielläkin. Ne täytyy kaikki korjata ja järkevää olisi korjata ne jotenkin synkronoidusti ettei jää ristiriitaisia lajinimiä samaan havaintoon eri tietokantoihin. Olisi tietty helpompaa jos sama havaintotunnus yhdistäisi havainnon eri tietokannoissa niin ei olisi tarvetta korjata kaikkia manuaalisesti erikseen mutta näin ei vielä ole.
Matti ehdotti että voisin ilmoittaa kaikki lajinimimuutokset omista (Oulun) sekvensseistäni yhdellä kertaa koostetusti ja havaintotunnusten kera. Vääriä lajinimiä nyt sekvensoiduissa on kuitenkin paljon ja kun sekvenssejä on lähemmäs 700 sataa jotenkin koostetusti ne korjaukset pitää varmaankin tehdä ettei mene ihan sekavaksi.
Pitää nyt varmaan hetki passailla nimimuutosten kanssa ja katsoa miten homma etenee ja tehdä muutoslista vasta sitten kun sekvenssien lajinimistä on yhteisymmärrystä.