Kuusenherkkusieni? [Agaricus abruptibulbus]

Tässä kaksi kuvaa pihakuusemme alla kasvavista valkoisista sienistä, joiden uskoisin olevan kuusenherkkusieniä (Agaricus abruptibulbus). Suurimman, nurinpäin kuvatun, sienen halkaisija on 18 cm.
Sadekesä on tuonut näitä runsaasti ja osa ehtinyt jo pilaantuakin. Vaaraa erehtymisestä valkokärpässieneen ei ymmärtääkseni ole.
Ehdimme jo harkita hyvän sieniruoan tekoa, mutta nettitutkiskelu varoitteli nimenomaan kuusenherkkusienien syönnistä korkeiden elohopeapitoisuuksien vuoksi! Mitenkähän “vakavasti” nuo suositukset pitää ottaa, jos kerran pari näistä ruokaa tekisi?


Vihti 11.7.2020

1 tykkäys

Hei,

kuusenherkkusienen tunnistaa helpoiten tuoksusta, jossa on anista. Sopivalla tyynellä kelillä tuoksu leviää jopa ympäristöön ja paljastaa herkkua olevan tarjolla lähistöllä.

Sienet suojelevat solulimaa sijoittamalla raskasmetallit soluseinään. Paljonko metalleja on riippunee kasvupaikasta. Itse löydän herkkusieniä melko harvoin ja syön siten vain muutaman kerran vuodessa. Tosin kerään syötäviksi vain sellaisilta paikoilta, jotka ovat riittävän kaukana teistä ja muista mahdollisista saastelähteistä eli “korvesta”.

Marja

1 tykkäys

Kiitokset, Marja, nopeasta vastauksestasi. Ei täällä nyt aniksen tuoksua ihan pihalla havaitse, mutta juuri tuoksuttelin palasta tuosta isosta kuvatusta sienestä, ja kyllä niin minä kuin tarkkanenäisempi vaimonikin anista tuoksussa tunnisti. Jo tämänkin vuoksi vahvistin lajin otsikkoon.
Raskasmetallien suhteen tuo vastauksesi vahvisti ajatuksiani siitä, että pari kertaa ruoan tekeminen noista sienistä ei varmastikaan kovin haitallista voi olla, sillä pienessä maaseutukylässä asuu kyllä kohtuullisesti “korvessa”. Saastuttava liikennekin on varsin rajallista.

1 tykkäys