Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mikä herkkusieni?

Näiden lakit ovat kokoluokkaa n. 5 cm ja löytyivät omalta tontiltani kompostikasan vierestä eli ravinteikkaasta maasta. Lähellä on tuomea ja haapaa sekä vähän kauempana mäntykin. Sienen valkoinen tyvi ruskettui kiinni pitämisestä. Tuoksua en osaa oikein kuvailla, lähinnä ehkä hieman jauhomainen. Rengas sileähkö, “jauhopintainen”.

En tunne herkkusieniä mutta olen vähän seurannut mitä niistä kirjoitetaan. DNA:n perusteella niitä on paljon enemmän kuin on perinteisesti on otaksuttu. Norjassa on jonkin verran sekvenssoitu ja löydetty joitakin amerikkalaisia lajeja, joita Kerrigan kuvasi muutama vuosi sitten. Ainahan voi kokeilla hänen kaavansa mutten olisi kovin optimistinen.

https://www.mushroomexpert.com/agaricus.html

Hei,

kiitoksia vastauksesta ja linkistä. Vilkaisin sitä ja kovin on Amerikan mantereelle suunnattu.

Tämä ei taida olla niitä ihan tavallisimpia herkkusienilajejamme ja voi olla, että on tämän epätavallisen lämpimän kesän tuotoksia. Kuka tietää. mistä itiötkään ovat kotoisin, voivat olla vaikka kulkeutuneet joltakin reissultani Euroopasta.

Tämä yritti tuottaa satoa jo kerran aiemminkin helteillä, mutta kuivui oikeastaan kesken yrityksen. Pitänee vähän seurailla, ilmestyykö vielä joskus. Voin toki toimittaa siitä näytteen vaikkapa Sepolle, jos ehdin ja viitsin. Sepolla on taatusti muitakin kiireitä…