Parisenttinen herkkusieni

Tänään tuli Träskändan puistossa kävelytien reunalla vastaan miniherkkusieni jolla jalan pituus 15 mm ja lakin halkaisija 25 mm. Koitin etsiskellä mutta ei ollut kuin tämä yksi itiöemä

Laji.fissä miniherkkusienet löytyy nimellä Agaricus subg. Minores jonka alla on kolme lajia. Sitten on vielä erikseen Agaricus lutosus joka voisi sikäli sopia tähän että lakki on sileä. Onkohan joku perehtynyt näihin miniherkkusieniin eli miten tälle löydölleni saisi nimen? FTE:n kuva A. lutosuksesta on kyllä hyvin samannäköinen löytöni kanssa.

p.s. Jos Mikko sattuu tämän lukemaan niin tuliko niille päärakennuksen edessä oleville täplähaperoille sekvensseissä nimeä?

Paras kaava tällä hetkellä on jälkeen tanskalainen: Hjulnøgle-champignoner.pdf - Google Drive

Norjassa herkkusienten kanssa on tehty paljon työtä, mutta ainakin toistaiseksi ei ole mitään julkaistu. Runsaasti uusia nimiä niillä on käytössä, joista paljon on Kerriganin uusia amerikkalaisia lajeja.

Tanskalainen kaava näyttää toimivan niin pitkälle kuin pääsee ilman sekvenssejä kunhan vaan mittailee ja katso myös keiloja. Alkuviikosta löysin kaksi Minoresta:

A. comptulus, josta puuttuu punertavia sävyjä (brunrosa til grårosa) lakista: Submission | Finnish Biodiversity Information Facility

A. jacobi/kerriganii, jotka erotetaan vain sekvensseillä, jossa niitä sävyjä on ja kelot pitkät ja kapeat: Submission | Finnish Biodiversity Information Facility

Norjassa A. purpurellus näyttää olevan niitä yleisimpiä.

Mielenkiintoista, itse löysin tänään noin kilometrin päästä Träskändasta vastaavia joita tulkitsin comtulukseksi. Laitoin FB:n puolella kysymyksen Tapiolle otetaanko näitä vielä vastaan FINBOL:iin kun ilmeisesti herkkusieniä muuten puuttuisi mutta juuri näitä Minores-porukan näyttteitä olisi jo riittävästi.

Ja ei ole selvinnyt täplähaperon tarkempi identiteetti, odotellaan…

Ennen kuin nyt Finboliin lähteneet sekvenssit valmistuvat (joskus talvella), niin meillä näyttäisi olevan kuuden sekvenssivastauksen perusteella neljä lajia Minores-ryhmää.

  • A. jacobi ( käytetty mm. nimeä porphyrizon)

  • A. kerriganii (käytetty mm nimeä semotus)

  • A. friesianus

  • A. pallens

Lajeista comtulus, dulciculus tai purpurellus ei ole osumia. Comtulukseen on osuma Norjasta, muuten Norjan ja Viron lajisto tässä ryhmässä vaikuttaa olevan aikalailla samanlainen kuin meillä.

Nimistöä olen katsonut Kerriganin Agaricus-kirjan pohjalta + artikkeleista. Lajieroihin lienee mahdollista palata, kun sekvenssivastaukset valmistuvat.

to 31. elok. 2023 klo 18.51 Henri Koskinen sivustolta LAJI.FI-foorumi (notifications@laji.discoursemail.com) kirjoitti:

Näitä “pikkuherkkusieniä” tuntuu olevan nyt runsaasti. Sellaista vähän pitkäjalkaisempaa hieman suomulakkista, jota kait aikaisemmin ajateltiin siroherkkusieneksi, on löytynyt kahdesti ja kummatkin selkeästi metsästä. Sitten on löytynyt neljä esiintymää tätä pientä lyhytjalkaista versiota jolla on täysin sileä lakki joka muuten lähes valkoinen mutta keskellä lakkia tummempaa aluetta sävyltään ehkä beessiä. Näitä pikkuisia, joita ajattelin ensiksi vanhan tiedon perusteella kääpiöherkkusieniksi, on löytynyt kahdesti nurmelta/kedolta, kerran multavasta arboretumista kynäjalavien alta ja kerran kävelytien pientareelta. Liekö silmä vain oppinut poimimaan näitä vai olisiko kuitenkin hyvin runsas esiintyminen menossa. Kiinnostavaa kuulla sitten aikanaan mitä nyt sekvensseissä olevista selviää. Ainakin nuo pienet sileälakkiset vaikuttavat keskenään hyvin samankaltaisilta noin silmämääräisesti. Näytteet on tallessa, ehkä jotain joskus selviää.

Mietin jatkanko tätä ketjua vain aloitanko uuden, mutta tämä nyt kuitenkin liittyy asiaan…

Tällainen kauniin keltasävyinen, pienenpuoleinen herkkusieni (lakki 3-7 cm) löytyi tänään Espoon Pirttimäen parkkipaikan nurmikolta. Menee niihin kellertäviin / karvasmantelin tuoksuisiin. Funga Nordican perusteella lutosus tuntuisi parhaalta idealta, ja Stefanin kaavan mukaan puolestaan luteomaculatus. Olikohan näistä jo sekvensoituja löytöjä Suomesta? Jos ei, voisin tätä tarjota mukaan.