Laji.fi:n karttakäyttöliittymässä uudistus: valitse itse mitä kartalla visualisoidaan

Laji.fi:n karttakäyttöliittymästä julkaistiin tänään uusi versio, joka tuo mukanaan monta pitkään toivottua uudistusta. Ennen karttaikonit näyttivät havaintojen määrän, mutta nyt voit itse valita mitä ikonien värit kertovat:

  • havaintomäärän
  • uhanalaisuuden
  • luotettavuusluokituksen
  • yksilömäärän
  • kuinka vanha havainto on

Lisäksi havaintoikonin reuna kertoo havainnon tarkkuuden. Ikonit saa näkyville kun karttaa zoomaa riittävän lähelle, tai hakuehtoja rajaa niin, että havaintoja on enintään 5000.

Ikonia klikkaamalla kartan alle avautuu ko. kohdassa tehdyt havainnot.

Kun karttapohjaksi valitsee Suomen kartan, näytetään havainnot YKJ-ruudukossa aiemman asteruudukon sijaan:

Palaute ja mahdolliset ongelmaraportit tervetulleita, tänne tai osoitteeseen helpdesk@laji.fi.

Lisää uutisessa: Laji.fi-portaalissa uutena havaintojen luokitteluvaihtoehdot ja paikan tarkkuustieto kartalla | Laji.fi-portaalissa uutena havaintojen luokitteluvaihtoehdot ja paikan tarkkuustieto kartalla | Uutiset | Suomen Lajitietokeskus

Mikko / Lajitietokeskus

2 Likes

En ole ehtinyt perehtyä tähän uuteen karttahommaan sen tarkemmin, mutta yritin äsken tutkailla kännykällä erästä omaa havaintoani kartalla. Olipa se hankalaa entiseen verrattuna, kun seliteruutu täytti puolet näköalasta ja havainnoista. Kartan liikuttelu ja zoomaaminen tapahtui nykien, piirteleeköhän ohjelma niitä katkoviivoja aina aikansa… Ja sitä selitelaatikossa olevaa nuolentapaista klikkailin muutaman kerran, vaan ei tapahtunut mitään. Eli ainakaan tällä kertaa ei ihan kätevältä ja toimivalta tämä uusi systeemi tuntunut entiseen verrattuna. :grinning:

Havaintopalloa klikatessa tieto tulee alareunaan näytön ulkopuolele. Pitää vierittää näyttöä alaspäin, että saa pallon tiedon esille. Norjan artsdatabanken on kätevämpi. Kartta pysyy paikallaan ja havaintopalloa klikatessa tieto tulee vasemmalle… Esim. Artskart 2

t… Esko

1 Like

Kiitos palautteista! Ainakin mobiilitoiminnallisuutta parannetaan.

Karttaa suunniteltaessa vertailimme myös muiden maiden vastaavia palvelusta. Norjalaisten systeemissä voi tarkastella vain yhtä havaintoa kerrallaan, meillä kaikkia saman paikan havaintoja. Siksi leveyttä tarvitaan enemmän eikä taulukko sovi sivun reunaan.

Mikko / Lajitietokeskus

Olen kiinnittänyt samaan huomion ja se on pikkuisen työlästä. Ennen vaan klikkasi palloa niin tiedot tuli pop-up-ikkunassa näkyviin ja se oli mun mielestä kätevää. Miksi siitä piti luopua?

Aiemmin kartalla sai vain yhden havainnon tiedot näkyviin kerrallaan. Jos halusi katsoa vaikka sadan samassa paikassa (esim. YKJ-ruudun keskellä) olevan havainnon tietoja, ne avautuivat “viuhkaksi” kartalle, ja ne piti napsutella auki yksitellen. Siksi muutos: nyt havaintojen tietoja voi selailla taulukossa, ja nähdä niistä myös enemmän kenttiä kerrallaan.

Mikko / Lajitietokeskus

1 Like

Juu, tottahan tuo kyllä. Ehkä tämä on vaan sitten uuteentotuttautumista ja -sopeutumista. :wink:

Entäs jos pallukan lista tulisi karttaikkunan päälle samoin kuin toiminnossa:
Oma Vihko => Painaa “Näytä” jostain oikealla olevista uusimmista havaintoeristä => Avautuu erän rivitiedot uuteen ikkunaan. Nyt alle jää edellinen ikkuna ja kun sulkee päälle ponnahtaneen havaintoerän listaikkunan niin alla oleva ikkuna tulee likkumattomana taas näkyviin.

t. Esko

1 Like