Lajit hakusessa

Taas on vähän arvailijen varassa lajit. Kuvattu Muuramessa 29.6.2021.

Tämä lienee ketohopeatäplä:


Onko tämä pihlajperhonen. Ainakin oli todella iso:

Sitten tämä. Onkom mahdollisesti angervohopeatäplä:


Pihlajaperhonen koiras, kolmas ei ole angervohopeatäplä, vaan näyttäisi olevan orvokkihopeatäplä.

Terve,
ehdotus:

  1. S. aglaja, 2. F. adippe, 3. A. crataegi, 4. S. aglaja, 5. S. aglaja
    ML
  1. ja 2. kuvassa on sama perhonen, kuten kasvistakin (?) näkyy.

Terve,
kuvan 1 ja 2 kukkayksilö lienee sama. Kuvan 1 perhosen takasiiven alapinta on Speyeria aglajan. Kuitenkin kuvan 2 perhosen yläpinnalla näkyy paksuuntuneita siipisuonia. Ne viittaavat lajiin Fabriciana adippe, lajilla S. aglaja paksuuntumia tietääkseni ei ole.

Kun yrittää verrata kuvien perhosten etusiiven sivureunan kaarevuutta, niin ne näyttäisivät eroavan. Kuva 1:ssä etusiipi on pyöreähkö ja kuva esittänee naarasta kun sen sijaan kuvan 2 yksilön siipi näyttää terävämmältä siiven kärkeä kohti viitaten koiraaseen kuten siipisuonien paksunnoksetkin.

Näiden eroavuuksien selittämiseksi ehdotukseni on, että kuvat 1 ja 2 esittävät eri perhosyksilöitä vaikkakin samalla kukalla (eri aikoina).
ML

Ykköskuvan hopeatäplällä näkyy takasiiven ulkoreunan kiilakuvioiden ja siiven keskiosan helmiäislaikkujen välisellä “kaistalla” kolme valkokeskuksista, ruskeareunaista täplää, eli sillä perusteella kuvan 1 perhonen olisi adippe?

Terve,
olen nyt samaa mieltä, että kuva 1 onkin F. adippe. Punertavan ruskean heikko näkyvyys takasiiven alapinnasssa tahtoo usein johtaa ulkonakin hätäisiin johtopäätöksiin. Kuvat 1 ja 2 voivat siis esittää samaa yksilöä.
ML

Aika nopeasti olisivat 1. ja 2. kuvan perhoset sitten vaihtuneet. Kameran päiväys on molemmissa sama: 29.06.2021 klo 12.45. Tietsyti, kun kuvaajan silmä on kameran etsimessä ja toinen silmä on kiinni, niin saattaahan se perhonen yllättäen vaihtua. Epäilen kuitenkin.