Lamproderma zonatum Suomessa

Tässä keväinen nivicole eli lumensulamisrajan limasieni kiilusten suvusta kerättynä 21.04.2023 ja toinen esiintymä 23.04 2023 Sipoonkorvesta. Biotooppi oli multava itärinne jossa tihkupintaista lähteisyyttä ja paljon pähkinäpensasta, kooltaan parisen hehtaaria. Lunta oli suunnilleen fifty/sixty eli laikuttain siellä täällä.

Laji on Lamproderma zonatum. Suomenkielistä nimeä sillä ei ole eikä lajia löydy laji.fistä. Tämäkin on uusi laji Suomelle (kun ei löydy edes Marjan kokoelmista)…

Johannesen kertoo lajista näin (Agarica 2020):

Lamproderma zonatum Mar. Mey. & Poulain
Fig. 33 J, K.

The species has not previously been
reported from Northern Europe. Worldwide, it
is only reported from France, Japan, and
Australia.

L. zonatum is characterised by the sessile
habit, the oblong sporocarps, and the
iridescent zones of blue, violet, and bronze on
the peridium. L. cucumer (not yet found in
Norway) typically has a short stalk,
subcylindric (cucumber-shaped), and darker,
greyish sporocarps with bluish iridescence.
Collection EJ 14-17 has kindly been
confirmed by Marianne Meyer (based on
photos)

Laji kuuluu kevätkiilusten ryhmään (L.ovoideum group). Lähin laji olisi L. cucumer jota ei ole vielä löydetty Suomesta. Tyypillinen tuore L. zonatum on helppo tuntea jo ihan makropohjalta.

2 tykkäystä

Aivan mielettömän kaunis laji. Pitäisi itsekin etsiä näitä keväisin. Siis kaikkia sulamisrajan limiksiä. Aikaisin keväällä on muutenkin tylsää. Onnittelut sinulle ja Marjalle myös siitä, että maalle uusia lajeja tulee nykyään liukuhihnalta! Kertoo hyvin myös siitä, että limisten harrastajia on Suomessa aivan liian vähän.

Suomen limasienet - kirjassa kerrotaan että vuonna 2012 Suomesta tunnettiin 213 limasienilajia.

Tätä voisi verrata Norjan tilanteeseen. 1980-luvulla Edvin Johannesen kävi läpi kaikki Norjan limasieninäytteet ja Norjan lajimäärä mousi tuolloin 125 lajista 190 lajiin. Vuonna 2010 Norjan lajimäärä oli 230 eli aika lailla samaa tasoa kuin Suomessa. Sittemmin Johannesenin ja Vetlesenin vetämät aktiiviharrastajat ovat kasvattaneet Norjan lajimäärän 363 lajiin. Nuo uudet 130 lajia esitellään Agaricassa (2020) joka löytyy netistä ilmaisena pdf:nä täältä

Tuosta norskien kirjasesta on paljon hyötyä limasienten metsästyksessä koska oletettavasti suurin osa Suomesta löytyvistä uusista lajeista löytyy tuosta norskien listasta kuvauksineen. Maailmasta limasienilajeja tunnetaan yhteensä tuhatkunta joten lajit ei heti lopu kesken mutta niitä on kuitenkin jotakuinkin hallittava määrä. Lisääkin tulee koko ajan taksonomisten uudistusten myötä. Esim Leontyev kumppaneineen on kuvaamassa useamman kymmentä uutta sudenmaitolajia, mutta vielä ei virallisia kuvauksia ole ja voihan olla että aika ajaa ohi tuostakin taikka sekvenssidata muuttaa asetelmia olennaisesti.

Joka tapauksessa limasienikirjan 212 suomilajia on tämä päivänä muuttunut laji.fin 250 lajiksi. Tähän päälle siiten kaikki ne lajit joista on tehty ilmoitus mutta eivät ole taksonina laji.fissä. Tämmöisiä on varmaan luokkaa parikymmentä lajia. Plus kotikokoelmissa varmaan ehkä kymmenkunta lajia joista ei ole tehty vielä ilmoituksia. Että olisko Suomen (epävirallisessa) listassa tämä päivänä luokkaa 280 lajia? Silti varmaan satakunta lajia odottaa vielä löytäjäänsä täällä Suomessa. Voisi veikata että vuonna 2040 Suomen listassa olisi 400 lajia! Kun harrastajia on todella vähän kertyy niitä uusia lajeja vielä aika helposti, vaikka ei varmaan enää yhtä helposti kuin 10 - 20 vuotta sitten. Vaikeus on ollut lähinnä niiden tunnistamisessa mutta nyt alkaa kuvamatskua ja kuvauksia olla saatavilla jo aika hyvin jos vaan jaksaa kaivella. Plus monet näistä myxopuolen guruista auttelee aika pyyteettömästi harrastajia.

1 tykkäys

Hei,

minulla on vielä kotikokoelmissa parikymmentä Suomelle uutta lajia (osa sukujakin), joista en ole toimittanut näytteitä museoihin. Osa on niin niukkia, ettei voi jakaa. Kaipaisivat siis lisäkeräyksiä ja aina ei vaan löydy. Joku mahdollisesti kuvaamatonkin laji lienee niiden joukossa eli on se lajimäärä varmasti jo lähempänä 280:aa. Osa uusina löytämistäni n. 50 lajista on jo lajiluettelossa ja muutamia on joku muukin jo ehtinyt löytää eli nekin ovat jo listoilla.

Kun aloittelin limasieniharrastustani, harrastajia oli todella vähän. Nyt olen ilokseni huomannut, että tietoisuus niistä on lisääntynyt ja harrastajien määräkin kasvaa. Olisikohan jo aika laittaa jotain tietoa niistä myös biologian kirjoihin. Suomesta löydettyjen limasienilajien määrähän on jo huomattava verrattuna esim. nisäkkäisiin… Tosin joitain nisäkkäitä ei voi olla huomaamatta, limasienet vaativat hieman enemmän tarkkaavaisuutta.

t: Marja