Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Liio-oravan ja oravan reviirit

#1

Voiko orava karkoitta liito-oravan sen esiintymispaikaltaan. Varsinkin jos liito-oravan reviiri/pesimisalue on kooltaan pieni-alainen ja muu ympäröivä “metsä” on lähinnä varttunutta taimikkoa. Eli liito-oravalle sopivaa pesimis- tai oleskelu aluetta ei ole aivan lähipiirissä.
Parina vuonna on ollut eräällä pienellä metsäpalasella runsaasti liituri jätöksiä + näkähavainto, mutta nyt ei juuri mitään.Oravan lumi- ja syömäjälkiä (käpyjä) erittäin runsaasti ko. paikalla, mitä edellisenä vuonna ei ollut. Kolopuita kyllä tällä pienellä alueella on runsaasti.
Oikean metsän pienialaisuus lienee kuitenkin se suurin syy liito-oravan katoamiselle…ei oravan.

#2

Moi, oma käsitykseni on että näin on, orava uhoaa ihmisellekin oikein kunnolla varsinkin jos poikasia on esim. pöntössä, eli selvästi aggressiivisempi , omien havaintojeni mukaan liitis taas poistuu rauhallisesti sivummalle.
T:Jyri

#3

Epäilen hyvin suuresti tätä asiaa. Kyse on kuitenkin eri vuorokaudenajan eläimistä. Tavallinen orava liikkuu päivät kun taas liituri liikkuu öisin. Julkaistuja tutkimuksia olen jonkin verran lukenut eikä missään ollut mainintaa, että nämä lajit eivät voisi elää sovussa. Kuulisin aiheesta mielelläni lisää nisäkkäiden asiantuntijoilta. Heitä varmasti on foorumilla kuulolla :slightly_smiling_face:

Aiheesta vähän sivuten täällä meidän Turun Ruissalossa ja muissakin lehdoissa olisi hyvät vanhat elinympäristöt liiturille, mutta runsas lehtopöllökanta pitää varmasti kovaa saalistuspainetta. Pöllö kun saalistaa öisin ja varomaton liituri on helppo saalis?

1 Like
#4

Olettaisin kuitenkin vähäkoloisissa nykymetsissä liiturin häviävän kilpailun kolosta, kyllä liituri ainakin määrättyyn aikaan vuodesta on myös päivisin liikkeellä ja vastaavasti orava aamuisin lähes pimeässä ainakin asutuksen liepeillä, viirupöllöhän mainitaankin yhdeksi liiturin pahimmista vihollisista sama varmaan käy lehtopöllöönkin, liituri onkin varmaan melko helppo saalis yliharvennetuissa metsissämme,
T:Jyri

#5

Käsittääkseni samoista koloista ei juuri kilpailla koska liituripesän suuaukosta ei orava mahdu sisään. Noilla on kuitenkin kokoero aika huima. Mutta kuten sanottu jotain tutkimusdataa ois kiva saada pöydälle.