Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Lokakuun kuoriainen [Lagria hirta]

Tällaisia ehkäpä noin 1 cm pituisia kuoriaisia kiipeili puolisen tusinaa tänään (Vihti 19.10.2018) piharakennuksemme seinällä. Löytyykö tietoutta lajista?

Niittymartikas kenties

1 tykkäys

Kiitokset Jyri supernopeasta lajiratkaisusta! Niittymartikas tämä taatusti on. Taitaa olla kuuman kesän tulosta tämäkin lokakuussa liikkeellä oleminen ja vieläpä monen yksilön voimin.

Näiden syysesiintyminen on todella erikoinen ilmiö. Tämäkin olisi hienoa saada talteen Laji.fi:n Vihkoon, jos siitä ei ole liikaa vaivaa?

1 tykkäys

Eihän tuosta kirjaamisesta mitään vaivaa ollut, joten teinkin sen jo. Toivottavasti tuli riittävin tiedoin kirjattua.

1 tykkäys

Jatkan vielä tämän myöhäisen niittymartikas-invaasion ihmettelyä. Tänään (21.10) puolen päivän aikoihin tein jälleen tarkistuskierroksen, ja nyt piharakennuksen seinältä löytyi yhteensä 17 yksilöä! Päivä oli sillä hetkellä aurinkoinen, lämpöasteita 10, ja tuolla etelänpuoleisellä seinällä varmastikin useita asteita enemmän. Koiraita noin pikatunnistuksella oli vain 3 ja loput 14 olivat naaraita. Naarasta solakammalla koiraalla on naarasta suuremmat silmät ja tuntosarvien viimeinen jaoke on selvästi naaraan vastaavaa pidempi.
Koskaan aikaisemmin en miellä näitä kotipihalla nähneeni, jioten todellakin ihmettelen niiden ilmestymistä nyt. Tuonne piharakennuksen taakse olen kärräillyt runsaasti pihalta haravoituja koivunlehtiä, Löytyisikö siitä jotain selitystä, en tiedä?
Liitän tähän vielä yhden naaraskuvan eiliseltä (20.10), yhden koiraskuvan tältä päivältä (21.10) sekä yleiskuvan piharakennuksen eteläseinästä, jonka kuoriaiset ovat nyt “vallanneet” koko seinän pituudelta.
IMG_1194%20(2)%20(Medium)
IMG_1238%20(2)%20(Custom)

1 tykkäys

Noita niittymartikkaita olen tarkkaillut päivittäin. Niitä näin joka päivä 29.10 saakka useita yksilöitä, vaikka esim. lokakuun lopussa oli pakkasöitä, pakkasta jopa -5 astetta!
Ollessani marraskuun alussa matkoilla, kesän retkikumppanini jatkoi havainnoimista. Vielä 4.11 oli seinällä ollut 7 yksilöä, joista ainakin 2 oli koiraita. Päivä oli ollut aurinkoinen, ja lämpötila +10 astetta.

!8.11 seinältä löytyi vielä 2 naarasta, edellisenä päivänä 1 koiras. Marraskuun aikana 6 päivänä kaikkiaan kuoriaisia löytyi. Nyt uskon, että kirjankannet voi tämän storyn osalta sulkea.

1 tykkäys

Hauska ilmiö ja opettaa jotain uutta lajin elintavoista. Kiitos tästä. :slight_smile:

1 tykkäys