Tänään huomasin kaksi lumikkoa, joista toisesta onnistuin saamaan kuvia. Ihmetytti otusten turkki. Onko miten tavallista, että lumikko on jo näin helmikuussa ruskea? Isolumikkoa ei kai Suomessa esiinny?
Salo 8.2.2024
Tänään huomasin kaksi lumikkoa, joista toisesta onnistuin saamaan kuvia. Ihmetytti otusten turkki. Onko miten tavallista, että lumikko on jo näin helmikuussa ruskea? Isolumikkoa ei kai Suomessa esiinny?
Aika jännä ja vielä 2, perus lumikko se ei voi olla
Eiköhän ihan peruslumikko ole. Muistaakseni kyse on siitä, että viime kesän poikasilla on jäänyt ensimmäisen talven turkinvaihto välistä, ja ongelman pitäisi kai korjaantua seuraavana talvena. Sitä en muista mikä hormonihäiriö ym tämän aiheuttaa. Varmasti ei ole kovinkaan yleistä. Lumisena talvena kiinnittää petojen huomion tuollanen.
Vielä sitä oppii uutta tästäkin, en ole kuullutkaan moisesta, siinä lienee sitten sisarukset kun on harvinen ilmiö
Ja mä taas en ole kuullut siitä, että lumikkopoikue viettäisi aikaa yhdessä vielä talvellakin. Onkohan tämä uutta tietoa lumikoista? Jäin asiaa eilen miettimään. Poikueen pysyminen yhdessä tai pareittain on kyllä näätäeläimillä yleistä. Saukolla ja mäyrällä esimerkiksi poikaset ovat usein vuoden yhdessä, oli emo kuvioissa tai ei. Ja näätiä tulee lintujen ruokintapaikoille joskus pareittain, vaikka reviirillä liikkuvat näädät ovat yleensä yksin. Paljonkohan näätäeläinten sosiaalisista suhteista loppupeleissä edes tiedetään…
Ihan ajatus vaan, että on aika sattuma jos kaksi ruskeaa löytää toisensa, no en tiedä kuinka harvinaisia nuo ruskeat ovat, tuli mieleen että voisiko olla esim. myöhäinen poikue ja se sotkisi turkin vaihtoa
Toki sekin on mahdollista, että näin väärin ja toinen otus oli joku muu kuin lumikko, esim. vaikka lumikon jahtaama saaliseläin, ja sain vain väärän vaikutelman lumikosta. Näin kuitenkin tämän kuvaamani yksilön huomattavasti lähempää ja paremmin ja keskityin siihen tilanteessa.
Muistaakseni juuri tuo mainittu myöhäinen poikue on syy tähän. Nyt kun se sanottiin.
Ilmeisesti turkinvaihto ei silloin välttämättä ehdi käyntiin ennen talvea.
Tuo olisi todennäköisin vaihtoehto ettet nähnyt kahta lumikkoa, vaan lumikon ja myyrän peräkkäin.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.