Luonnonkukkien päivä 2022

Tänään vietetään yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää kasviretkien merkeissä. Päivää on vietetty Tanskassa vuodesta 1988 lähtien. Suomessa ensimmäistä Luonnonkukkien päivää vietettiin vuonna 2003.

Päivän teemalajina on mäkitervakko (Viscaria vulgaris). Mäkitervakolla on yksittäisiä esiintymiä melkein kaikkialla Suomessa, mutta yleinen se on vain tietyillä alueilla Etelä-Suomessa. Päivän toiseksi teemalajiksi olisi hyvin sopinut pikkutervakko (Viscaria alpina), jonka levinneisyyskartta on päinvastainen: yleisehkö pohjoisessa, mutta esiintymiä etelärannikkoa myöten.

Muissa Pohjoismaissa Luonnonkukkien päivän järjestelyistä vastaa kansallinen kasvitieteellinen yhdistys. Suomessa tällaista yhdistystä ei ole, siksi järjestelyvastuu on Suomen luonnonsuojeluliitolla. Kasveihin liittyviä yhdistyksiä Suomessa on kyllä monenlaisilla osa-alueilla, kuten Dendrologian seura ja Suomen Sammalseura. Lisäksi on puutarha- ja hyötykasviharrastajilla omia yhdistyksiä.

Tampereen kasvitieteellinen yhdistys on toiminut Pirkanmaalla jo pitkään, mikä näkyy myös jäsenistön keski-iässä. Jos tiedossasi on muita luonnonkasveihin liittyviä harrastusyhdistyksiä jossakin päin Suomea, olisi kiinnostavaa kuulla niistä lisää.

2 Likes