Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Maanalaisia muurahaisia [Formica sanguinea, verimuurahainen]

Onhan monilla muurahaislajeilla pesä kiven alla tai turpeessa, mutta käväistyäni eräällä hiekkakuopalla näin näitä isoja reikiä siellä täällä ja vilkkaan liikenteen sisään ja ulos. Muurahaiset näyttivät minun silmiini samanlaisilta kuin kekomuurahaiset. En onnistunut itse saamaan selkoa näistä. Löytyykö apua?Joensuun Kiihtelysvaara 6.6.2020

1 tykkäys

Verimuurahainen. Ei tee kekoa vaan juuri hiekkaan pesän. Ulkonäkö tosiaan muistuttaa kekomuurahaisia.

1 tykkäys

Kiitos avusta, Hokke! Olipa mielenkiintoinen tieto. Jäin pitkäksi aikaa lukemaan näiden orjatyövoiman hankinnasta. Netistä löytyi juttuja englanniksi. Härskisti kuningatar menee toisten pesään ja tappaa eri lajin kuningattaren. Sitten siepataan työläiset orjiksi. Pesistä viedään myös koteloita, joista kasvatetaan lisää työvoimaa… :open_mouth:

1 tykkäys

Kerran löysin pesän missä mustamuurahaiset olivat orjia. Näky kummastutti silloin.

Joo, juuri Formica fusca noissa jutuissa mainittiin yhtenä tavanomaisimpana orjalajina. Minun näkemässäni pesässä niitä en hoksannut.

Samaa mieltä muiden kanssa. Se on Verimuurahainen.

1 tykkäys

Kysyin joskus aiemmin, että mikä muurahainen tekee kivistä kekopesän. Sain vastauksen, että ainakin verimuurahainen. Kysynpä sitä uudestaan tämän perusteella.
Pekka

1 tykkäys

Hei, Pekka! Minähän en ole lainkaan mikään asiantuntija, mutta kun nyt tämä viimekesäinen viestini nousi uudestaan esiin ja on näyttänyt kiinnostavan tosi monia, niin itsekin aloin penkoa tietoa tuosta pesäasiasta. Eniten asiantuntijakirjoituksia löytyi Brittein saarilta. Niiden mukaan verimuurahaiset viihtyvät parhaiten kuumissa, kuivissa paikoissa. Hiekkapenkoilla ja mäntymetsien laitamilla. Ne voivat tehdä pesänsä kuiviin kantoihin tai runkoihin, jopa kivien alle. Tästä varsinaisesta pikkukivistä tehdystä pesästä en löytänyt mainintaa, mutta eihän se tarkoita, etteivätkö ne voisi joskus myös niin toimia. Sinun kuvasi pesä ei mielestäni näytäkään keolta, vaan lienee verrattavissa juuri hiekkapenkkaan. Muurahaiset ovat vahvoja. Voivathan ne siirrellä pieniä kiviä pesänsä suojaksi. Varsinaista kekoja ne eivät noiden sivustojen mukaan tee. Ja joskushan verimuurahaiskuningatar menee toisen lajin pesään, surmaa sen kuningattaren ja “asettuu taloksi” komentamaan orjiaan… On tämä kaiken kaikkiaan tosi mielenkiintoinen hyönteinen!

Kylla se on muurahaisten rakentama keko. Niitä on kaksi n. 200 m etäisyydellä toisistaan. Toiseen on siirretty kivet viereisestä hiekkakasasta ja toiseen hiekkatiestä.Tämä on muutama vuosi sitten rakennettu tie, eikä sinne jätetty hiekkakasoja. Hiekkakasasta kivet on siirretty siten, että hiekkakasan alareunan ja keon alareunan välillä on n. 30 cm.Eivät siis ole yrittäneetkään rakentaa pesää hiekkakasaan. Korkeutta kummallakin on ainakin 20 cm.
Pekka

Tosi kiinnostava juttu! :ant: :+1:

Hei,
Tässä vielä lähikuva pesästä. Kuten näkyy, se sisältää vain kiviä, ei hiekan hienompia aineksia (ja hiekkakasassa vieressä ei näy muuta kuin sitä hienompaa ainesta). Pesä on kasvanut korkeutta lähes kymmenen senttiä viime vuodesta.
Pekka