Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

Malluaisten Notonectidae elintavat


#1

Minua kiinnostaisi tietää malluaisten elintavoista. Olen havainnut miten ne tarrautuvat alle 10 cm kalanpoikasiin kiinni ja iskevät imukärsänsä siihen paikkaan jossa kidukset yhtyy pään alapuolella. Onko tämä niiden pääasiallinen ruokailutapa ja ruokavalio?

Entä miten ja missä malluiset talvehtivat? Syyskuun alkupuoliskolla niiden näkee nousevan vedestä ja lähtevän lentoon joten ilmeisesti menevät kuivalle maalle mutta jäävätkö kuitenkin johonkin rantapöheikköön vai lentävätkö laajemmalle?

Asia kiinnostaa koska kasvatan sivuansiokseni kuhanpoikasia luonnonravintolammikossa istutettavaksi vesistöihin. Parina viime vuonna tulos on ollut tappiollinen - alle prosentti kuhanpoikasista on selvinnyt hengissä syksyyn. Malluaisia on sen sijaan kasvanut useita kiloja. Lammikkoni ympärillä on leveälti aluetta jolla kasvaa osmankäämejä, saroja ym. matalan veden kasveja mutta lammikko on lokakuun alusta huhtikuun loppuun tyhjennettynä vedestä. Kun vertaan lammikkoani paremmin menestyneen kollegan lammikkoon niin erona on että hänen lammikkona rajautuu viljeltyyn peltoon ilman tuota osmankäämi- ja saravyöhykettä.


#2

Malluaisten pääasiallinen ruokavalio koostuu käsittääkseni muista vesiselkärangattomista. Voisiko olla niin että niiden määrä on vähäinen koska lampi on pitkään ilman vettä?
Meidän kolmesta Notonecta lajista vain glauca talvehtii aikuisena. Pikkumalluaiset (Corixidae) talvehtivat vedessä. Malluaisista en tiedä varmasti, mutta luulisin että nekin talvehtivat samalla tavalla. Syksyllä lentoon lähtevät yksilöt ovat ilmeisesti kesän kasvua, jotka lähtevät kolonisoimaan uusia lampia.


#3

Kiitos vastauksesta. Lammikko on talvisin tyhjänä juuri siksi ettei siellä olisi keväällä liikaa kuhanpoikasia ravintonaan käyttämiä vesihyönteisiä (tai selkärankaisia kuten kaloja). Muut vesipedot ovatkin pysyneet kurissa mutta malluaisia on ollut massoittain. N. glauca lienee runsain laji.

Olen kasvattanut kuhanpoikasia nyt 28 kesää ja sellainen mielikuva on syntynyt että kun kuhat on epäonnistuneet niin malluaisia on runsaasti. Ainahan niitä on mutta silloin kun kuhat on pärjänneet niin vähemmän.


#4

Tutkimatta näihin asioihin on vaikea ottaa mitään tiukkaa kantaa, mutta vesihyönteisistä vain hyvin pieni osa käyttää ainakaan ensisijaisena ravintonaan kaloja.
Suuri vesihyönteisten kokonaismäärä ei siis välttämättä ole kalanpoikasille uhka, vaan mahdollisuus välttyä saalistukselta, kun malluaiset ja muut isot petohyönteiset käyttävät enemmän vaihtoehtoista ravintoa. Ainakin yleisellä tasolla on niin, että mitä yksinkertaisemmaksi lammen ravintoverkon muokkaa, sitä epävakaampi ja riskialttiimpi se on.


#5

Kannattaa huomata että kuhanpoikaset tulevat lammikkoon vastakuoriutuneina ja ovat silloin petojen näkökulmasta lähempänä eläinplanktonia kuin kalaa.


#6

Vaikka kala olisi kooltaan läheillä pienempiä vesihyönteisiä, sillä on paremmat mahdollisuudet selvitä, jos saman kokoluokan otuksista valtaosa on hyönteisiä. Jos lammikko on kuivillaan lähes siihen asti, kun kalanpoikaset tulevat, ei sinne kerkeä muodostua kovinkaan monipuolista ja vahvaa hyönteislajistoa. Kun hyvänä lentäjäna tehokkaasti leviävät malluaisen kolonisoivat lammen, ei niillä ole juuri muuta syötävää kuin kalanpoikaset.
Mutta kuten sanoin, tämä on pelkkää spekulointia ja ilman tutkimusta en menisi ottamaan jyrkkää kantaa suuntaan enkä toiseen.