Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kääpä rahkasammalikossa lojuvalla ohuella rungolla

Tällainen aika kiintoisa kääpä kasvoi tänään Espoon Nuuksiossa rahkasammalikossa lojuvalla rungolla. Ei ihan pehmeä, malto napsahti kyllä poikki. Pillit aika pieniä ja hankalasti nähtävissä, mutta kiintoisan muotoisia. Joku Skeletocutis vai jotain ihan muuta?

Hankaliahan nämä vaaleat resupinaattiset ovat maastossa ja kuvista vielä vaikeampia. Kasvoiko havu- vai lehtipuulla?

Tuli mieleen sellainen ehdotus kuin maitovahakääpä.

Kiitos Pauli. Juuri hiljattain kyselin täällä toisesta tapauksesta ja sen uskon maitovahakääväksi. Ehkä sitten tämäkin on maitovahakääpä, vaikka olemus onkin aika erilainen kuin sillä, varmaan kasvualustan erilaisuuden vuoksi.

Tämän kasvualusta oli kuoreton ja sen verran lahonnut, että en osaa sanoa oliko havu- vai lehtipuu. Toisaalta maitovahakääpä voi kasvaa käsittääkseni kummallakin.

Katsoin sen aikaisemman ketjusi ja erilainen olemus kyllä selittyisi mielestäni hyvin kasvualustalla. Netistä löytyy kuvamateriaalia, johon verrata. Kuten siinä aikaisemmassakin tapauksessa, myös tässä on hieman punaruskeaa väriä. Jos kyseessä on maitovahakääpä, puulajilla ei juuri ole väliä. Kuivanäytteen muutokset varmistavat vielä määritystä (ja mikroskooppi tietenkin).

Lieköhän hyvä vuosi maitovahakäävälle? Ainakin itse olen löytänyt niitä usempia tänä syksynä ja muutamana aiempana syksynä en yhtään.

Minäkään en uskalla sanoa mitään varmaa tästä kuvasta. Ihan hyviä pohdintoja näissä viesteissä. Selviää vain skoopissa.