Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Onko kääpä, vai kääväkäs?

Tämän käävän/ tai kääväkkään kuvasin tänään, metsään hylätyltä laudan palalta. Ulkomuoto viittasi havupuuhun?, sitä ei kuitenkaan voinut varmasti päätellä maastossa. Oma ehdokas minullakin on, mutta kuulisin myös muita mielipiteitä asiaan. Kasvoi kuivassa kuusi-sekametsässä. Rautalampi PS.
Erityisiä huomioita oli, että sienen pinta ruskettui kosketuskohdistaan! Mitä mieltä olette tästä?

2-03-IMG_09943-15-DSCN19841-11-DSCN1967

Kävin tänään kuvaamassa tätä kasvustoa. Liitteenä tuoreita lähikuvia pinnan pillistöstä. Jotenkin on tullut sellainen tunne, että kyse voisi olla rustikasta?

Kasvualustan takia pidän rustikkaa aika epätodennäköisenä, vaikka ulkonäkö sille sopii melko hyvin.
Mieleeni tuli hopeakääpä (Canopora subfuscoflavida) vahvimpana ehdotuksena mieleen. En muista hoksanneeni sillä ruskettumista kosketuskohtiin, muuten ulkonäkö sopii aika hyvin. Laudalta tosin en ole sitä koskaan kerännyt. Skoopattava, ei muuten selviä kuvan perusteella, jää vain arvailuksi. Voi olla muutakin (esim. Antrodia). Nuo kraaterikuopat johtuvat varmaan jostain ulkopuolisesta häiriötekijästä.

1 tykkäys

Kiitos Matti! Sekin laji on käväissyt mielessäni. Hopeakääpää olen tosin löytänyt vuosittain, useitakin talven kuluessa. Tuo pinnan rakkulointi on minusta sille lajille outoa? Eikä muutoinkaan habitus vastannut hopeakäävälle tyypillisiä piirteitä. Rustikkaa en ole koskaan aiemmin nähnyt, joten se oli vain yksi ehdokas?
En ottanut näytettä, käyn sen hakemassa heti, kun saan i.e tarpeeksi hyviä kuvia! Mielestäni on tarkistamisen arvoinen löytö! Siitäkin huolimatta, että olisi vain hopeakääpää?

Tarkistetaan, sittenhän se selviää. Rakkulointi voi johtua jostain loisesta tms., en minäkään ole tuollaista ennen nähnyt. En usko, että sillä on määrityksen kannalta arvoa.

1 tykkäys